Mathantering och hygien på gruppbostad

Jag arbetar på ett gruppboende med 3 olika avdelningar. Det bor 10, 9 och 6 på varje avdelning.

Vad gäller egentligen? I den ena köket finns inga fönster. Det används oftast inte skyddskläder eller utrustning av något slag. Håret utsläppt. Det finns en del olika insekter, framför allt under sommaren. Fläkten i det ena köket leder in till ett annat rum. Viss städning eller kontroll av märkning eller temperaturkontroller sker inte osv osv…
MVH (Uppdaterad )

Kommentarer

 • Hej,

  Tack för din fråga!

  Det framgår inte om verksamheten du jobbar på är registrerad hos kommunen eller inte, det vill säga om det räknas som ett livsmedelsföretag eller matlagning inom privathushåll. Om de boende hjälper till med att handla och laga maten räknas det oftast som privathushåll.

  Jag tolkar din fråga som att du har en del synpunkter på livsmedelshygienen i köken. Om företaget är registrerat som ett livsmedelsföretag så kan du vända dig till miljö- och hälsoskyddsförvaltningen i den kommun där företaget ligger med dina synpunkter.

  Matlagning inom privathushåll omfattas inte av livsmedelslagstiftningen. Det innebär att det inte finns några särskilda hygienregler i de fallen.

  Läs mer om vilka som ska registreras som livsmedelsföretag här: Registrera företag (livsmedelsverket.se)

  Vänligen,
  Helena A
  (Uppdaterad )
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.