Till senaste kommentaren

Hur ska den obligatoriska märkningen av innehåll av socker och bär i sylt utformas?

Hej,
Jag tillverkar sylt.
Kan man skriva  "Innehåller: Lingon, vatten, mm...35 g lingon och totalt 38 g socker (varav 33 g tillsatt) per 100 g sylt"

Det jag undrar är om det måste stå ingredienser, eller om det går bra att skiva innehåller?

Kommentarer

  • Hej Lisa!

    Utöver de generella märkningsreglerna finns särskilda bestämmelser om märkning av just sylt, gelé och marmelad.

    Av 8 § Livsmedelsverkets föreskrifter (LIVSFS 2003:17) om sylt, gelé och marmelad
    följer att i märkningen ska frukthalten anges med uttrycket "fruktmängd: … g per 100 g" i den färdiga produkten, i förekommande fall sedan vikten av det vatten som har använts vid beredningen av vattenextrakt har räknats bort.

    Vidare följer av 9 § att den sammanlagda sockerhalten ska anges med uttrycket "total mängd socker: … g per 100 g". Uppgiften skall avse det värde som har bestämts hos den färdiga produkten med en refraktometer vid +20 ºC med en tillåten avvikelse på ± 3 refraktometergrader.

    I märkningen av sylt ska alltså sammanlagd fruktmängd respektive total mängd socker per 100 g anges så som står ovan.

    Om sylten innehåller mer än en frukt kan det dessutom vara obligatoriskt att ange mängden av respektive frukt i ingrediensförteckningen, se artikel 22 i informationsförordningen (EU) nr 1169/2011.

    Vi har mer information om mängdangivelse av ingredienser på vår webbplats.

    Ingrediensförteckningen ska ha en passande överskrift eller inledning som består av eller innehåller ordet "ingredienser" , se artikel 18.1 i informationsförordningen.  
    Daniel
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.