Hur ska den obligatoriska märkningen av innehåll av socker och bär i sylt utformas?
Hej,
Jag tillverkar sylt.
Kan man skriva "Innehåller: Lingon, vatten, mm...35 g lingon och totalt 38 g socker (varav 33 g tillsatt) per 100 g sylt"
Det jag undrar är om det måste stå ingredienser, eller om det går bra att skiva innehåller?
Jag tillverkar sylt.
Kan man skriva "Innehåller: Lingon, vatten, mm...35 g lingon och totalt 38 g socker (varav 33 g tillsatt) per 100 g sylt"
Det jag undrar är om det måste stå ingredienser, eller om det går bra att skiva innehåller?
Följ inlägget
0
följare
Utöver de generella märkningsreglerna finns särskilda bestämmelser om märkning av just sylt, gelé och marmelad.
Av 8 § Livsmedelsverkets föreskrifter (LIVSFS 2003:17) om sylt, gelé och marmelad
följer att i märkningen ska frukthalten anges med uttrycket "fruktmängd: … g per 100 g" i den färdiga produkten, i förekommande fall sedan vikten av det vatten som har använts vid beredningen av vattenextrakt har räknats bort.
Vidare följer av 9 § att den sammanlagda sockerhalten ska anges med uttrycket "total mängd socker: … g per 100 g". Uppgiften skall avse det värde som har bestämts hos den färdiga produkten med en refraktometer vid +20 ºC med en tillåten avvikelse på ± 3 refraktometergrader.
I märkningen av sylt ska alltså sammanlagd fruktmängd respektive total mängd socker per 100 g anges så som står ovan.
Om sylten innehåller mer än en frukt kan det dessutom vara obligatoriskt att ange mängden av respektive frukt i ingrediensförteckningen, se artikel 22 i informationsförordningen (EU) nr 1169/2011.
Vi har mer information om mängdangivelse av ingredienser på vår webbplats.
Ingrediensförteckningen ska ha en passande överskrift eller inledning som består av eller innehåller ordet "ingredienser" , se artikel 18.1 i informationsförordningen.