Märkning av sockerfritt

Jag undrar kring märkningarna "sockerfritt" , "utan tillsatt socker" och "utan vanligt" socker" som finns på exempelvis kakor och yoghurt, vilka regler gäller?  Kakor kan ju exempelvis ha fruktos som första ingrediens och vara märkta med  "utan vanligt" socker".. tror det är vilseledande för konsumenten.

Kommentarer

 • Hej Fia!

  Närings- och hälsopåståenden är information om att ett livsmedel har särskilt näringsinnehåll eller särskilda hälsofördelar. All information som påstår att ett livsmedel har sådana fördelar räknas som närings- eller hälsopåstående.

  I EU-lagstiftningen finns det strikta regler för hur närings- och hälsopåståenden ska skrivas och vilka krav livsmedlet måste uppfylla för att få ha ett närings- eller hälsopåstående. De enda närings- och hälsopåståenden som får göras är sådana som godkänts av EU-kommissionen. Det finns fyra tillåtna näringspåståenden om socker. Det är:
  • Låg sockerhalt
  • Sockerfri
  • Utan tillsatt socker
  • Minskat innehåll av socker.
  Med socker menar man mängden sockerarter, det vill säga den totala mängden av alla sockerarter i livsmedlet. Fruktos är ett exempel på en enkel sockerart, en monosackarid.

  Jag har förståelse för att det kan verka konstigt att en produkt som innehåller socker/kolhydrater får märkas med "utan tillsatt socker". Men det påståendet syftar just till att begränsa mängden tillsatta sockerarter. Om andra söta ingredienser har använts i livsmedlet, till exempel honung eller fruktjuice, får påståendet göras om syftet med ingrediensen är något annat än att ge sötande effekt, till exempel smak, färg eller konsistens. Om naturligt förekommande socker finns i livsmedlet, bör informationen ”Innehåller naturligt förekommande socker” anges.

  Lästips:
  Näringspåståenden om lågt innehåll - Socker i Kontrollwiki, vår webbplats för fördjupning. Här kan du se de exakta villkoren för de olika påståendena
  Socker
  Förordning (EG) nr 1924/2006 om närings- och hälsopåståenden

  Vänliga hälsningar,
  Ulrika A
  (Uppdaterad )
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.