Till senaste kommentaren

Märkning av sammansatt produkt som innehåller fetaost

Hej!

Om jag tillverkar en sammansatt produkt som innehåller fetaost och vill ha ordet fetaost i produktnamnet (fetaoströra), hur många procent fetaost behöver produkten innehålla? Kan jag använda både fetaost och vitost och ändå få ha fetaost i namnet?

Tack på förhand!

Med vänlig hälsning,
Jenny
Jenny

Kommentarer

 • Hej Jenny!

  Tack för din fråga. Det är inte reglerat exakt hur mycket fetaost en sammansatt produkt behöver innehålla för att en beteckning med fetaost ska få användas, däremot ska mängden fetaost anges i märkningen och ingrediensen ska vara väsentlig i produktens sammansättning.

  Eftersom fetaost är en skyddad ursprungsbeteckning (SUB) kan det i ditt fall vara klokt att titta i de riktlinjer från EU-kommissionen som finns för Märkning av livsmedel som innehåller ingredienser med ursprungsbeteckningar (SUB) och skyddade geografiska beteckningar (SGB). Där anges bland annat att livsmedlet i fråga lämpligtvis inte ska innehålla någon ”jämförbar ingrediens”, det vill säga ingen annan ingrediens som helt eller delvis kan ersätta en vara som fått beteckningen SUB. Som illustrerande och icke begränsande exempel på benämningen ”jämförbar ingrediens” anser kommissionen att en grönmögelost (ibland kallad ädelost) skulle vara jämförbar med ”Roquefort”. Vill du diskutera om din enskilda produkt är märkt i enlighet med lagstiftningen behöver du kontakta din kontrollmyndighet (kommunen) i den frågan.

  Läs gärna om skyddade beteckningar, livsmedlets beteckning och mängdangivelse på vår fördjupande webbplats - Kontrollwiki.

  Vänligen,
  Martina

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Din e-postadress visas aldrig för andra, bara ditt namn om vi lägger ut ditt inlägg i forumet.