Till senaste kommentaren

Vad är obligatoriskt att informera om?

Hej!

Jag håller på att starta ett livsmedelsföretag där jag kommer producera och paketera mina varor själv. Till en början kommer jag att leverera varan själv till slutkund. Då gäller andra regler för märkning av varorna väl? Vad är viktigt att jag märker mina förpackningar med nu i början?
Jag har varit i kontakt med er innan angående detta och fått vägledning men känner att jag behöver få ett skriftligt svar så det inte blir några missförstånd 😀
När måste jag börja märka mina varor med mer information och hur tar jag reda på denna information (hållbarhet, mängd i %, näringsinnehåll etc) Finns det några mallar eller appar som kan underlätta?

Med vänlig hälsning,

Kommentarer

 • Hej Hanna och tack för din fråga!

  Det är helt rätt som du skriver, att kraven på att ge information till konsumenten på förpackningen ser olika ut beroende på hur livsmedlet säljs. Ett livsmedel kan säljas färdigförpackat eller inte färdigförpackat.

  Inte färdigförpackat livsmedel
  Som inte färdigförpackat räknas:
  • helt oförpackade livsmedel för självplock, som konsumenten själv lägger i en förpackning
  • livsmedel som hamnar i en förpackning först när konsumenten har bett om det, till exempel över en delikatess-disk eller när man ringer och beställer hem en maträtt. Det kallas att livsmedlet förpackas på försäljningsstället på konsumentens begäran.
  • livsmedel som företagaren packar men som säljs i anslutning till en bemannad disk, där det alltså finns personal som svarar på frågor. Det kallas att livsmedlet är färdigförpackat för direkt försäljning.
  Läs på vår webbplats om;
  Färdigförpackade livsmedel
  När ett livsmedel är färdigförpackat och säljs så, till exempel en förpackning som ligger på en obemannad hylla i en butik eller säljs via e-handel, ska alla märkningsuppgifterna finnas på förpackningen. (och på webbplatsen/det sociala mediet, om man därifrån gör beställningen. Läs på vår sida om e-handel).

  Läs på vår sida om regler om livsmedelsinformation och märkning. Där finns bland annat en informativ pdf som heter Märkning av färdigförpackade livsmedel.

  I Kontrollwiki - livsmedelsverkets sidor med fördjupad information - finns också bra information om livsmedelsinformation.

  Om du behöver hjälp att utforma din märkning, kan du vända dig till någon branschorganisation eller så finns det konsulter.

  Lycka till med ditt företag!

  Vänliga hälsningar,
  Anna
  (Uppdaterad )
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.