Märkning av glutenfri restaurangmat

Hej,

Hur ser riktlinjerna ut för att få kalla en restaurangframställd maträtt för glutenfri/fri från gluten? Vilka gränsvärden finns? Kan en rätt som är märkt som glutenfri ut mot kund innehålla små mängder av livsmedel som inte är märkta glutenfritt, men som i hela rätten hamnar under gränsvärde för 20 mg gluten/kg? Exempelvis livsmedlet porteröl, som inte är märkt som glutenfri. Får den produkten finnas i en rätt som är märkt glutenfri, om rätten i sig inte överskrider gränsvärdet? Vi vet ju inte det exakta värdet av gluten i porteröl och då blir det svårt att räkna på det. Hoppas ni förstår hur jag menar.

Tack på förhand!

Kommentarer

 • Hej,

  För att kunna ange på en meny att en maträtt är lämplig för personer med allergi eller överkänslighet bör restaurangen ha särskilda rutiner som säkerställer att maträtten är säker för allergiska konsumenter.

  Här kan du läsa om Glutenfria, laktosfria och andra ”fri från”-livsmedel. Se bland annat informationen under rubriken ”Vad gäller för "fri från"-mat som serveras i storhushåll?”

  Förutom ändamålsenliga rutiner så ställs det även krav på att ingående ingredienser ska vara lämpliga. Det får inte ingå en gluteninnehållande ingrediens, om den inte särskilt framställts, beretts och/eller bearbetats för att reducera glutenhalten. Så det gäller alltså inte enbart att slutprodukten ska uppfylla gränsvärdet i ett livsmedel som anges som ”glutenfri”.

  Läs mer under rubriken ”Vilka gränsvärden gäller för "fri från"-livsmedel?” och underrubriken ”Uppgifter om frånvaro eller reducerad förekomst av gluten”.

  Vänligen,
  Ingrid
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.