Till senaste kommentaren

Märkning av gluten "minimerad inblandning av gluten"

Hejsan,
Jag såg häromdagen en energibar där varken havre eller vete (eller annan gluten-källa) ingick i ingrediensförteckningen, men det stod "vi minimerar inblandningen av gluten" under. När jag kontaktade företaget kunde dem inte svara på om produkten innehöll gluten eller inte, och hänvisade till att fabriken som gör baren hade förespråkat texten. Tycker detta inte klargör tydligt om gluten faktiskt finns i produkten, är det lagligt? Jag har aldrig sett den förklaringstexten förr, vad innebär den?

Kommentarer

  • Hej
    Om en allergen ingrediens ingår i en produkt så måste detta framgå i ingrediensförteckningen. Se Allergeninformation.
    Om man påstår att en produkt är lämplig för t ex en glutenintolerant person är de enda uppgifter som enligt lagstiftningen får göras om gluten : "glutenfri" och "mycket låg glutenhalt". Andra uppgifter som till exempel "naturligt fri från gluten", "innehåller inte gluten", "tillverkad i en anläggning som inte hanterar gluten" är inte tillåtna. Se information om Glutenfria, laktosfria och andra ”fri från”-livsmedel och lagstiftningen om frånvaro eller reducerad förekomst av gluten i livsmedel: förordning (EU) nr 828/2014.


Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.