Måltidsordning i skola och förskola

Gäller samma riktlinjer fortfarande för förskolebarn som tidigare?
Ex.1-2 år 2-2,5 timmar mellan måltider
3-3.5 timmar för de större barnen
Elisabeth (Uppdaterad )

Kommentarer

 • Hej!
  Livsmedelsverket har inte längre tydliga rekommendationer eller råd kring måltidsfördelning, som vi en gång i tiden har haft. Det beror på att vi inte har något bra vetenskapligt underlag att luta oss mot då senaste versionen av nordiska näringsrekommendationer (NNR2012) saknar vetenskapliga underlag kring måltidernas fördelning och energifördelning över dagen.

  Det vi skriver kring måltidsordning för förskolan och skolan finns att läsa i våra Nationella riktlinjer för måltider i förskolan (livsmedelsverket.se) sid. 20 samt i Nationella riktlinjer för måltider i skolan (livsmedelsverket.se) sid 19.

  "Måltidsordning"
  Barn och ungdomar behöver i stort sett lika mycket näring som vuxna. För att täcka behovet av energi och näringsämnen behöver matintaget fördelas på flera måltider under dagen, vanligtvis frukost, två huvudmål och två till tre näringsrika mellanmål. Småätande mellan måltiderna rekommenderas inte eftersom det kan påverka både aptit och tandhälsa negativt. En genomsnittlig skollunch bör ge cirka 30 procent av elevernas dagsbehov av energi och näringsämnen."

  Nya uppdaterade nordiska näringsrekommendationer på gång
  En uppdatering av de nordiska näringsrekommendationerna är på gång. Då finns det möjligtvis mer underlag kring dessa frågor att luta sig mot.

  Hoppas att detta besvarade dina frågor!

  Vänliga hälsningar
  Nationellt kompetenscentrum för måltider i vård, skola och omsorg
  Emelie
  (Uppdaterad )

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Din e-postadress visas aldrig för andra, bara ditt namn om vi lägger ut ditt inlägg i forumet.