Lever och leverbiff till barn?

Hej!
I vår kommun har vi samma meny till samtliga inom förskola och skola. Nu har det kommit en fråga om leverbiff till barn i förskolan. Vad vi kan se så är rådet för barn 1-2 år och det rör sig om kadmium. Den produkt vi använder är Scans leverbiff som har 24% lever och 34% kötthalt, anses den ändå vara farlig för barn under två år? Vi serverar det 1 ggr/ 8 veckor.
Jeanette Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Jeanette och tack för din fråga!

  Rådet att inte äta hel lever gäller barn upp till 12 år och är som du skriver på grund av att lever innehåller höga halter kadmium. Men rådet gäller alltså hel lever, och det går fortfarande bra att äta mat som innehåller mindre mängder lever, som leverpastej. Leverpastej kan ätas varje dag, och leverbiff då och då om den består av en mindre mängd lever, ungefär i det intervall du beskriver.

  Leverbiff och leverpastej är bra källor till järn, och har man bra järnnivåer tar man faktiskt upp mindre kadmium ur maten.

  Kadmium finns i nästan all mat, men oftast i låga halter. Det går alltså inte att undvika kadmium helt, men Livsmedelsverket har råd för att minska konsumtionen av livsmedlen som har de högsta halterna. Det mesta kadmiumet vi får i oss kommer från livsmedel som potatis och spannmål. Halterna av kadmium är låga i de livsmedlen, men eftersom vi äter dem i stora mängder så bidrar de mer till intaget.

  På vår webbplats kan du läsa mer om kadmium.

  Välkommen igen om du har fler frågor!
  Vendela

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Din e-postadress visas aldrig för andra, bara ditt namn om vi lägger ut ditt inlägg i forumet.