Välkommen!
Om du söker här i forumet kanske du har hjälp av våra tidigare svar på liknande frågor. Sök också gärna på vår webb.
Alla frågor hanteras säkert i vårt system. När du får ett svar innehåller det en länk. Den länken är det bara du som kan nå. För att någon annan ska kunna se svaret krävs att vi aktivt lagt ut det synligt i forumet.
Skulle vi välja att synliggöra din fråga för andra, tar vi först bort personliga uppgifter. Andra kan då inte se vem frågan kommer från. Det är bra om du också tänker på att inte ange uppgifter i själva frågan som skulle kunna kopplas just till dig.
Läs mer i vår policy nedan.
Alla ska känna matglädje och må bra av maten
Det finns lika mycket laktos i kokad mjölk som i kall mjölk. Laktos består av sockerarterna glukos och galaktos som sitter ihop med varandra med en kovalent bindning. Denna bindning är mycket stark och bryts inte av vanlig upphettning som kokning.
Vad som däremot kan förstöra bindningen är spjälkning med enzymet laktas. Laktas finns i tunntarmen hos de som kan äta laktos utan besvär. Enzymet laktas tillsätts även till produkter som sedan märks "laktosfri". Läs mer om laktos här.
Vänliga hälsningar