laktosintolerans och upphettning

Minskar laktosen i ex mjölk när man kokar den? I så fall vid vilken temperatur?
Katarina

Kommentarer

 • Hej!

  Det finns lika mycket laktos i kokad mjölk som i kall mjölk. Laktos består av sockerarterna glukos och galaktos som sitter ihop med varandra med en kovalent bindning. Denna bindning är mycket stark och bryts inte av vanlig upphettning som kokning.

  Vad som däremot kan förstöra bindningen är spjälkning med enzymet laktas. Laktas finns i tunntarmen hos de som kan äta laktos utan besvär. Enzymet laktas tillsätts även till produkter som sedan märks "laktosfri". Läs mer om laktos här. 

  Vänliga hälsningar
  Ylva
 • Laktas i mjölk förstörs vid upphettning/pastörisering. Därför är pastöriserad mjölk problematisk för laktosintoleranta personer
  Oliver
 • Hej!

  Det stämmer inte att pastöriseringen gör mjölk problematisk för personer med laktosintolerans. Här kan du läsa om regler för att märka mjölk "laktosfri". Mejerier som märker mjölk "laktosfri" ska bland annat säkerställa att gränsvärdet för "laktosfri" uppfylls. När tillsatt laktasenzym har sönderdelat laktos är det inget problem om mjölken skulle upphettas. Bindningen mellan glukos och galaktos återbildas inte. Kontakta respektive mejeri om du vill veta mer om processen för att tillverka laktosfri mjölk.

  Vänliga hälsningar
  Ylva

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Din e-postadress visas aldrig för andra, bara ditt namn om vi lägger ut ditt inlägg i forumet.