Sök gärna bland tidigare frågor i forumet så kan du snabbt få svar. Företag finner även svar på Företagande, regler & kontroll. Gravida kan använda "Fråga Liv" via Mat för gravida.
Livsmedelsverket ger inte personliga kostråd. Vi ger generella råd om mat, dricksvatten, matvanor och hälsa, och generella svar på företagsfrågor om kontroll och regler. Vid specifika företagsfrågor, kontakta din kontrollmyndighet.
Frågorna hanteras säkert. Ditt svar innehåller en länk som bara du når. Ange inte uppgifter som kan kopplas till dig. Om vi synliggör frågor, tar vi bort personliga uppgifter. Du måste inte ange ditt riktiga namn men mejladress behövs för att få svar.
Läs mer i vår policy nedan.
Det finns lika mycket laktos i kokad mjölk som i kall mjölk. Laktos består av sockerarterna glukos och galaktos som sitter ihop med varandra med en kovalent bindning. Denna bindning är mycket stark och bryts inte av vanlig upphettning som kokning.
Vad som däremot kan förstöra bindningen är spjälkning med enzymet laktas. Laktas finns i tunntarmen hos de som kan äta laktos utan besvär. Enzymet laktas tillsätts även till produkter som sedan märks "laktosfri". Läs mer om laktos här.
Vänliga hälsningar
Det stämmer inte att pastöriseringen gör mjölk problematisk för personer med laktosintolerans. Här kan du läsa om regler för att märka mjölk "laktosfri". Mejerier som märker mjölk "laktosfri" ska bland annat säkerställa att gränsvärdet för "laktosfri" uppfylls. När tillsatt laktasenzym har sönderdelat laktos är det inget problem om mjölken skulle upphettas. Bindningen mellan glukos och galaktos återbildas inte. Kontakta respektive mejeri om du vill veta mer om processen för att tillverka laktosfri mjölk.
Vänliga hälsningar