I Livsmedelsverkets forum kan du hitta svar på vanliga frågor.
Om du inte hittar svar på din fråga går det bra att skicka in den i forumet. Tänk på att inte ange inte känsliga personuppgifter, exempelvis namn eller information om någons hälsa.
Gravida kan söka svar i "Fråga Liv".
Som livsmedelsföretag kan du
- läsa vår information till företagare,
- skicka frågan till fragor@slv.se,
- kontakta oss via telefon 018-175000
(tis.9.00-11.00 och tors.14.00-16.00)
- kontakta din kontrollmyndighet
(företagsspecifika frågor)
Så behandlar Livsmedelsverket personuppgifter.
Det finns lika mycket laktos i kokad mjölk som i kall mjölk. Laktos består av sockerarterna glukos och galaktos som sitter ihop med varandra med en kovalent bindning. Denna bindning är mycket stark och bryts inte av vanlig upphettning som kokning.
Vad som däremot kan förstöra bindningen är spjälkning med enzymet laktas. Laktas finns i tunntarmen hos de som kan äta laktos utan besvär. Enzymet laktas tillsätts även till produkter som sedan märks "laktosfri". Läs mer om laktos här.
Vänliga hälsningar
Det stämmer inte att pastöriseringen gör mjölk problematisk för personer med laktosintolerans. Här kan du läsa om regler för att märka mjölk "laktosfri". Mejerier som märker mjölk "laktosfri" ska bland annat säkerställa att gränsvärdet för "laktosfri" uppfylls. När tillsatt laktasenzym har sönderdelat laktos är det inget problem om mjölken skulle upphettas. Bindningen mellan glukos och galaktos återbildas inte. Kontakta respektive mejeri om du vill veta mer om processen för att tillverka laktosfri mjölk.
Vänliga hälsningar