Till senaste kommentaren

Laktosinnehåll per portion i laktosfri kost i skolan?

Hej !

Inom offentliga måltider och skolmåltider i synnerhet pågår diskussioner om olika sätt att kunna rationalisera och minska ner antalet specialkoster som serveras. Funderar över detta med laktosreducerad eller laktosfri kost.

Jag undrar vilket totalt laktosinnehåll per måltid som räknas som OK för att få kalla maten laktosfri?

Har sedan tidigare info 2 g/port, stämmer det?
Livsmedelsverket Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej!

  Ja, vi på Livsmedelsverket är medvetna om att denna diskussion och vilja att minska på antalet specialkoster finns. Livsmedelsverket generella ställningstagande är att de offentliga måltidsverksamheterna behöver besluta själva om hur många olika antal specialkoster som ska och kan serveras i deras verksamheter. Samtidigt är det viktigt att alltid ha livsmedelssäkerheten och den enskildes rätt till en säker och näringsriktig måltid för ögonen.

  Gränsvärden för "laktosfria" livsmedel
  Det finns särskilda gränsvärden för exempelvis påståendet "laktosfritt". Detsamma gäller andra "fri-från" livsmedel. Du kan läsa mer om dessa bestämmelser och gränsvärden på Livsmedelsverkets webbplats Glutenfria, laktosfria och andra "fri från"-livsmedel.

  I Sverige tillämpas följande gränsvärden för uppgifter om frånvaro eller reducerad förekomst av laktos:
  • I laktosfria livsmedel ska laktos inte kunna påvisas med en metod som har en detektionsgräns på 0,01 gram per 100 gram.
  • laktosreducerade och låglaktos-livsmedel är livsmedel där laktoshalten reducerats till en nivå som inte överstiger 1 gram per 100 gram konsumtionsfärdig vara.
  Dessutom så kan det vara bra att känna till: för att en produkt ska få märkas som låglaktos/laktosreducerad räcker det inte att produkten uppfyller gränsvärdet för låglaktos/laktosreducerad genom att den t.ex. innehåller så lite mjölk att slutprodukten uppfyller gränsvärdet. Företagaren måste ha gjort något aktivt för att reducera laktoshalten, t.ex. genom att tillsätta laktasenzym till en mejeriprodukt.

  Livsmedelsverkets bedömning är att detta är regler och gränsvärden som bör tillämpas såväl på förpackade som oförpackade livsmedel.

  Vänliga hälsningar
  Livsmedelsverket
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.