Läkemalva & Såpnejlika

Hej,

Jag har funderingar kring såpnejlika och läkemalva.
Vi har produkter som innehåller läkemalva (sesamkonfektyr) och jag undrar om detta är en OK ingrediens. Det jag har hittat hitintills om produkten är att den vanligtvis inte är ett läkemedel men kan ingå i just läkemendel (Läkemedelsverkets ämnesguide). Har inte hittat något om det i varken Efsas compendium of botanicals eller NF catalouge.

Vi har även likvärdiga produkter som kommer från Tyskland innehållande såpnejlika och här gäller samma fundering då det jag hittar om såpnejlika på Efsas compendium of botanicals är att den är giftig.

Vad gäller?
Vilken förordning kan man hänvisa till vid dialog med leverantörer?

Tack på förhand

Kommentarer

  • Hej Sara!

    Nya Livsmedel
    Mat som inte ätits i stor utsträckning inom EU före 1997 ses som nya livsmedel. Alla nya livsmedel måste säkerhetsgranskas och godkännas innan de får säljas inom EU. Det är företagen som ansvarar för att ta fram säkerhetsdokumentationen, eller att visa att livsmedlet har ätits före 1997 i EU. Läs om nya livsmedel på vår webbplats och i förordning (EU) 2015/2283..

    Läkemalva finns med i EU-kommissionens katalog över nya livsmedel, under rubriken Althaea officinalis. Där framgår att läkemalva är ett nytt livsmedel i alla andra livsmedel än i kosttillskott.

    Nya livsmedelskatalogen är varken komplett eller juridiskt bindande. Katalogen är avsedd som stödjande information om ingrediensernas konsumtionshistoria. När det inte finns någon information i katalogen eller i Unionslistan över godkända nya livsmedel måste ni själva ta fram underlag som bevisar att det inte är nytt.

    Livsmedel ska vara säkra
    Alla livsmedel ska vara säkra, enligt artikel 14 i förordning (EG) nr 178/2002. Det ansvaret ligger på dig som importör/producent. Det skulle kunna vara så att det går att ta bort de giftiga ämnena ur produkten eller att endast använda delar av såpnejlikan som inte innehåller de giftiga ämnena. Om det går och i så fall hur det kan göras är tyvärr inget jag kan svara på. Förutom att växten finns med i Efsas compendium of botanicals så informerar Giftinformationscentralen på sin hemsida om växtens irriterande egenskaper.

    Vänliga hälsningar,
    Ulrika A
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.