Till senaste kommentaren

Temperaturer i kylar och frysar - egen kontroll?

Hej!

Har nyss blivit medansvarig för en liten lanthandel och undrar om kylar frysar behöver kollas för grader varje dag, eller räcker det med en gång i veckan.

Med vänlig hälsning

Kommentarer

  • Hej!
    Så trevligt med en liten lanthandel.
    Jag ska försöka hjälpa dig på rätt spår med din fråga. Lagstiftningen om hygien är målinriktad och ger inte detaljerade anvisningar om hur du ska göra. Man kan lösa saker på olika sätt.

    Egen kontroll
    För att nå målet att maten är säker så behöver du känna till vilka kritiska punkter och faror du har i din hantering. Du har kanske kommit fram till att kylarna är en sådan punkt (att de är ojämna eller att du inte litar på dem) då behöver du kanske oftare kontrollera att de verkligen håller kylan. Men är det inte så då kan du kontrollera dem mer sällan. Via den här länken kan du läsa om Företagets egen kontroll och hur du kan utforma den.

    Hur gör man då?

    Det finns branschriktlinjer du kan använda som vägledning. I
    dessa har branscherna själva tagit fram stöd och råd för hur man kan göra för
    att hantera maten på ett säkert sätt. 

    Du kan läsa mer om de nationella branschriktlinjerna på vår
    webbplats. Där finns också en lista över de branschriktlinjer som finns. Det finns en branschriktlinje som heter Säker mat i din butik.


    Här är länk till lagstiftning om hygien EG-förordning 852/2004 om livsmedelshygien
    (Uppdaterad )
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.