Till senaste kommentaren

Temperaturer i kylar och frysar - Egen kontroll?

Hej!

Har nyss blivit medansvarig för en liten lanthandel och undrar om kylar frysar behöver kollas för grader varje dag, eller räcker det med en gång i veckan.

Med vänlig hälsning

Kommentarer

 • Hej!
  Så trevligt med en liten lanthandel.
  Jag ska försöka hjälpa dig på rätt spår med din fråga. Lagstiftningen om hygien är målinriktad och ger inte detaljerade anvisningar om hur du ska göra. Man kan lösa saker på olika sätt.

  Egen kontroll
  För att nå målet att maten är säker så behöver du känna till vilka kritiska punkter och faror du har i din hantering. Du har kanske kommit fram till att kylarna är en sådan punkt (att de är ojämna eller att du inte litar på dem) då behöver du kanske oftare kontrollera att de verkligen håller kylan. Men är det inte så då kan du kontrollera dem mer sällan. Via den här länken kan du läsa om Företagets egen kontroll och hur du kan utforma den.

  Hur gör man då?
  Det finns en branschriktlinje som jag tror du kan ha glädje av som heter Säker mat i din butik. De nationella branschriktlinjerna beskriver hur du kan göra i olika situationer. Det är alltså inte lagstiftning utan förslag på lösningar för att uppnå kraven i lagstiftningen.

  Här är länk till lagstiftning om hygien EG-förordning 852/2004 om livsmedelshygien

  Du är välkommen tillbaka om du har andra generella frågor. Gäller dina frågor hur just du ska göra i just din verksamhet så är det till din livsmedelskontroll i din kommun du ska vända dig.

  Lycka till med ditt värv!
  Vänligen,
  Susanne A
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.