Till senaste kommentaren

Kollagentillskott - finns positiva effekter?

Hej!
jag försöker få fram mer information om kollagentillskott och vad det har för påverkan på kroppen. Jag vet att forskning inte kan stödja att huden ska bli mer elastisk eller att rynkor försvinner, men har det positiva effekter på skelett och annat av att lägga till extra kollagen i sin kost?
(Uppdaterad )

Kommentarer

 • Hej!

  Vad är kollagen?
  Kollagen är en sorts protein. Kollagen finns i bindväven hos människor och djur. Det finns till exempel i senor, brosk, benmärg och ögats hornhinna. Det finns även kollagen hos fiskar.

  Behöver man äta kollagen?
  Kollagen består av aminosyror, precis som andra proteiner. Här kan du läsa mer om protein och aminosyror.
  Det finns 20 olika aminosyror och 9 av dom är essentiella. Det betyder att kroppen själv inte kan bilda dem utan vi behöver få i oss dem från maten. Kollagen innehåller dock mycket lite av de essentiella aminosyrorna. Kött, fisk, ägg och mjölk är därför bättre källor till essentiella aminosyror från djurriket. Det finns dock bra källor till essentiella aminosyror även inom växtriket. Viktiga proteinkällor i växtriket är spannmål och baljväxter som ärter, bönor och linser.

  Vad används kollagen till?
  Från kollagen kan man framställa gelatin. Det finns även kosttillskott som innehåller kollagen, och det är något som det görs ganska mycket reklam om just nu.

  Vänliga hälsningar
  Ylva
  (Uppdaterad )
 • Jag sökte fram den här frågan just för att jag var nyfiken på om det verkligen gör någon nytta, framför allt för leder och fascia, med kollagentillskott.

  Jag tycker inte att det ges ett rakt svar. Eller ska man tolka det som att man helt enkelt ska se till att få i sig samtliga aminosyror, så ordnar kroppen det kollagen man behöver?
  Anna
 • Hej!

  Proteinbrist
  Proteinbrist är väldigt ovanligt i Sverige. Du kan läsa mer om det via länken ovanför om protein. Även denna fråga/svar om proteintillskott kanske kan vara intressant?

  Hälsofördelar – läkemedel kontra hälsopåståenden
  Vid sjukdom inklusive ledbesvär hänvisar vi till sjukvården. Det är Läkemedelsverket som ansvarar för att granska potentiella läkemedel. Det är enbart för läkemedel som påståenden får göras om att de kan förebygga, behandla eller bota sjukdomar. Potentiella läkemedel ska genomgå kliniska prövningar vilket du kan läsa mer om här på Läkemedelsverkets webbplats.

  Livsmedelsverket har inte gjort någon systematisk genomgång av kollagen som kosttillskott i relation till olika utfall som exempelvis ledfunktion. Om företag önskar göra hälsopåståenden om sina kosttillskott ska de vara godkända av EU-kommissionen. Då har oberoende forskare granskat forskningen bakom påståendena. Läs mer om hälsopåståenden här.

  Det finns inget godkänt hälsopåstående om intag av kollagen. Däremot finns det exempelvis ett godkänt hälsopåstående om att "Vitamin C contributes to normal collagen formation for the normal function of blood vessels" samt ett om "Vitamin C contributes to normal collagen formation for the normal function of bones". Du kan själv söka om godkända och ej godkända hälsopåståenden i EU-kommissionens register för hälsopåståenden.

  Forskning och kvalitet
  Det finns vetenskapliga publikationer om kollagentillskott. Vetenskapliga publikationer kan ha olika grader av kvalitet. I Livsmedelsverkets rapport kan man läsa mer om olika sorters vetenskapliga studier och hur de värderas och vägs samman inom nutritionsområdet.

  Kollagen som protein
  Då kollagen inte är något näringsämne i sig, utan ett sorts protein, så har vi svarat på frågan utifrån näringsämnet protein och dess byggstenar aminosyror. Vi har försökt beskriva hur proteiner bryts ner till aminosyror. Efter upptag från tunntarmen används aminosyrorna som byggstenar till kroppsegna proteiner i olika delar av kroppen där dessa behövs. Själva proteinets ursprung (muskel eller kollagen från djur och fisk alternativt mjölk, ägg, baljväxter etc) påverkar inte var i kroppen aminosyrorna används som byggstenar.

  Vänliga hälsningar
  Ylva
  (Uppdaterad )

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Din e-postadress visas aldrig för andra, bara ditt namn om vi lägger ut ditt inlägg i forumet.