Till senaste kommentaren

Kollagentillskott - finns positiva effekter?

Hej!
jag försöker få fram mer information om kollagentillskott och vad det har för påverkan på kroppen. Jag vet att forskning inte kan stödja att huden ska bli mer elastisk eller att rynkor försvinner, men har det positiva effekter på skelett och annat av att lägga till extra kollagen i sin kost?

Kommentarer

 • Hej!

  Vad är kollagen?
  Kollagen är en sorts protein. Kollagen finns i bindväven hos människor och djur. Det finns till exempel i senor, brosk, benmärg och ögats hornhinna. Det finns även kollagen hos fiskar.

  Behöver man äta kollagen?
  Kollagen består av aminosyror, precis som andra proteiner. Här kan du läsa mer om protein och aminosyror.
  Det finns 20 olika aminosyror och 9 av dom är essentiella. Det betyder att kroppen själv inte kan bilda dem utan vi behöver få i oss dem från maten. Kollagen innehåller dock mycket lite av de essentiella aminosyrorna. Kött, fisk, ägg och mjölk är därför bättre källor till essentiella aminosyror från djurriket. Det finns dock bra källor till essentiella aminosyror även inom växtriket. Viktiga proteinkällor i växtriket är spannmål och baljväxter som ärter, bönor och linser.

  Vad används kollagen till?
  Från kollagen kan man framställa gelatin. Det finns även kosttillskott som innehåller kollagen, och det är något som det görs ganska mycket reklam om just nu.

  Vänliga hälsningar
  Ylva

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Din e-postadress visas aldrig för andra, bara ditt namn om vi lägger ut ditt inlägg i forumet.