klimatpåverkan: vegetariskt - kött

Hej, jag skriver ett policybeslut om att byta ut kött mot vegetariskt som standard vid företagets catering men högsta chefen är inte helt för det. Dock är han för att minska våra utsläpp från mat och jag undrar om ni har några data som visar på CO2 utsläppen från genomsnittliga dieter kött/veg eller per tallrik eller liknande. Vill inte hamna i läget att behöva göra en LCA för varje beställning om vi kan påvisa att exempelvis köttpertioner generellt ger 2-3x högre miljöpåverkan än veg eller så.

Kommentarer

 • Hej,
  tack för din fråga.

  Ett av våra tips för att göra miljösmarta matval är just att minska köttportionen och äta mer vegetariskt. Studier visar att det generellt är miljösmart att öka mängden vegetabilier och minska mängden animaliska livsmedel. Du hittar mer om miljösmarta matval här. Vi har även i samarbete med Konsumentverket tagit fram Klimatsmarta matsedlar var du kan jämföra de kötträtter och vegetariska rätter vi inkluderat.

  För att jämföra livsmedels klimatpåverkan kan du använda Öppna Listan från RISE
  RISE klimatdatabas.

  Allt gott,
  Irene
  (Uppdaterad )
 • Hej,  

  Vad grundas rekommendationen på att minska på köttet och öka på det vegetariska?

  Jag letar efter tillförlitliga källor för olika livsmedels klimatpåverkan. Har inte hittat något vetenskapligt underlag som stöder LMV rekommendation. Hoppas på er respons.

  Mvh
  Olle

  Olle
 • Hej, tack för frågan.

  Det underlag vi har nu finns här på vår webb:
  Kött och chark (livsmedelsverket.se)

  Ett annat aktuellt underlag finns i NNR 2023: Näringsrekommendationer (livsmedelsverket.se)

  Vänliga hälsningar och välkommen igen!
  Ingela
 • Hej!

  Tack för länkarna.

  Det går inte att från underlaget att se att Livsmedelsverkets rekommendationer är riktiga.

  Klimatpåverkan från grödor saknas i underlaget och behöver ingå i jämförelse mellan animaliska och vegetabiliska livsmedel.

  Vad är klimatpåverkan från konstbegödning och ogräsbekämpning i vegetabilisk produktion? Vad är påverkan av monokulturer i vegetabilisk produktion? Kan vegetabilerna produceras lokalt eller är försörjningen beroende av importer?

  Det finns många frågor som behöver belysas innan rekommendationer om livsmedel kan ges. Det är rimligt att Livsmedelsverket gör en mer neutral jämförelse innan någon rekommendation ges överhuvudtaget. 

  Mvh
  Olle
  Olle
 • Hej, tack för ditt inlägg.

  Vi väger in miljö- och klimateffekter av odling när vi tar fram våra råd. Den informationen saknas inte i våra underlag.

  De aspekter du lyfter fram har vi tagit hänsyn till.

  Ett exempel på hur bedömningarna görs och vilka underlag som har använts kan man ta del av på sidan 13 i denna rapport: Livsmedelsverkets rapportserie

  Inom ett år har vi nya kostråd för Sverige på plats, med uppdaterade underlag. Det kan man läsa om här: Näringsrekommendationer (livsmedelsverket.se)

  Vänliga hälsningar och välkommen igen!
  Ingela

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Din e-postadress visas aldrig för andra, bara ditt namn om vi lägger ut ditt inlägg i forumet.