Till senaste kommentaren

Kan man dricka hemgjord kombucha när man gravid?

Undrar om man kan dricka hemgjord kombucha när man gravid? Den är ju inte pastöriserad.

Kommentarer

  • Hej!

    Generellt är det inga problem att äta/dricka mjölksyrade (fermenterade) livsmedel när man är gravid, även de som inte är pastöriserade. Så ur den aspekten går det bra för gravida att dricka kombucha.

    Om kombuchan innehåller svart eller grönt te så kan man som gravid behöva begränsa mängden man dricker, eller avstå att dricka kombucha om den innehåller örtte/örter.

    Med vänlig hälsning
    Christina L
    (Uppdaterad )
  • Hur är det med kombucha under amning?  Ska man undvika eller är det ok att dricka
    Johanna
  • Hej!

    Det går generellt bra att dricka kombucha när man ammar. Om kombuchan innehåller örtte/örter är det däremot bäst att avstå även när man ammar.

    Med vänlig hälsning
    Christina L
  • Hej! Får jag fråga varför man bör avstå om kombuchan innehåller örtte/örter vid amning? Är det något som barnet kan bli dålig i magen av?
    Elisa
  • Hej, tack för frågan.
    Örter och örtteer finns det inte tillräckligt kunskap om för att säga om de är säkra eller inte, och i så fall i vilka mängder. Örter innehåller många olika kemiska substanser som behöver kontrolleras och i värsta fall kan de påverka barnet negativt.

    Vänliga hälsningar
    Ingela
  • Hej!

    Tillhör inte kombucha de "alkoholfria" drycker som kan innehålla upp till 0,5 procent alkohol? I så fall är väl rådet max en liter per vecka utspritt över flera tillfällen under graviditet enligt era riktlinjer?
    Helena
  • Hej Helena!

    Du har helt rätt att kombucha kan innehålla små mängder alkohol (upp till max 0,5 volymprocent alkohol). Därför är det bra att hålla sig till vårat råd om att dricka max en liter i veckan spritt över tid.

    Med vänlig hälsning
    Christina L
  • Är det ok att dricka kombucha med svart te när man ammar?
    Ellinor
  • Hej!
    Ja det går bra att dricka kombucha gjord på svart te när du ammar. 
    Generellt är det inga problem att äta/dricka mjölksyrade (fermenterade) livsmedel när man är gravid eller ammar. Vid hemmatillverkning av kombucha kan det bildas lite alkohol vid tillverkningen upp till, ungefär 0,5 viktprocent. Den mängden alkohol som barnet kan få i sig med bröstmjölken är så liten att det inte har någon betydelse.

    Om du köper en produkt i en butik eller på restaurang så vilar ansvaret, om att den är säker för konsumenten, på tillverkaren och försäljaren. För att ta reda på om kombuchan som säljs innehåller någon alkohol måste du fråga tillverkaren. Om en dryck innehåller mer än 1,2 % alkohol måste det märkas på förpackningen.

    Med vänlig hälsning,
    Åsa R
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.