Till senaste kommentaren
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

"Kan innehålla spår av gluten" vs "Kan innehålla vete"

Har uppmärksammat att märkningen ”kan innehålla spår av gluten” ofta är utbytt mot ”kan innehålla
vete” på livsmedel nu för tiden. Är det någon skillnad på märkningarna?




Kommentarer

  • Hej!

    Enligt märkningsreglerna är det själva spannmålet som innehåller gluten som ska anges när det används som ingrediens i ett livsmedel. Spannmålet ska markeras på något sätt i ingrediensförteckningen, till exempel med versaler eller fet stil. Även om det är glutenet som man kan vara intolerant mot, så är det som sagt spannmålet som ska anges.

    När det kommer till "kan innehålla spår av" så är det en frivillig märkning, som bara kan bli aktuell att få användas under vissa förutsättningar. Vilka de är kan du läsa i branschriktlinjen Allergi och annan överkänslighet - hantering och märkning av livsmedel.
    Även om märkningen är frivillig, anser Livsmedelsverket att märkningen bör uttryckas som "kan innehålla spår av..." och inget annat, för att det ska vara tydligt för konsumenten vad som avses.

    Läs mer om Allergeninformation på vår webbplats.

    Välkommen tillbaka om du har fler funderingar.
    Vänliga hälsningar,

    Anna N
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.