Kalla sallader - säkra för gravida?
Hej
Ni skriver att man ska:
Många caféer använder dessa salladssorter i sina sallader. Är det dessa ni menar?
Ni skriver att man ska:
- Undvik kalla förpackade blandade sallader, smörgåsar och röror som innehåller rökt eller gravad fisk, mögelost, kittost eller chark.
Många caféer använder dessa salladssorter i sina sallader. Är det dessa ni menar?
Följ inlägget
1
följare
Nej, det är inte sådana sallader vi menar. Det är inte salladsbladen som utgör risk för listeria utan tillbehören, till exempel rökt eller gravad fisk, chark eller mögel/kittost.
Ätfärdiga kalla rätter som matsallader har i sig oftast kort hållbarhet, några dagar. Förpackningsdatum är dock satt utifrån när den färdiga salladen tillverkades/komponerades. Salladen kan dock innehålla oupphettade ingredienser av något risklivsmedel för listeria som mögel- och kittost samt fisk eller chark som närmar sig slutet av sin hållbarhetstid.
Med vänlig hälsning
Hur snabbt utvecklas listeria i en ätfärdig sallad? Är det exempelvis risk att äta en två dagar gammal ätfärdig caesarsallad som har stått framme ca. en halvtimma i rumstemperatur samma dag den gjordes?
Alexanda
Tack för din fråga.
Det går bra att äta en caesarsallad som mestadels stått i kylen i två dagar.
Även om listeria kan föröka sig i kyltemperaturer så går det inte jättefort, bakterien behöver åtminstone en vecka på sig för att komma upp i skadliga mängder.
Med vänlig hälsning,