Till senaste kommentaren

Kalla sallader - säkra för gravida?

Hej
Ni skriver att man ska:
  • Undvik kalla förpackade blandade sallader, smörgåsar och röror som innehåller rökt eller gravad fisk, mögelost, kittost eller chark.
Menar ni då sådan sallad som finns i mataffärer som är färdigförpackade och sköljda flera gånger så som ”provensalsk mix” ”ruccola” ”familjemix” ”medelhavsmix”. Plastpåsar med enbart sallad i.

Många caféer använder dessa salladssorter i sina sallader. Är det dessa ni menar?

Kommentarer

  • Hej
    Nej, det är inte sådana sallader vi menar. Det är inte salladsbladen som utgör risk för listeria utan tillbehören, till exempel rökt eller gravad fisk, chark eller mögel/kittost.

    Ätfärdiga kalla rätter som matsallader har i sig oftast kort hållbarhet, några dagar. Förpackningsdatum är dock satt utifrån när den färdiga salladen tillverkades/komponerades. Salladen kan dock innehålla oupphettade ingredienser av något risklivsmedel för listeria som mögel- och kittost samt fisk eller chark som närmar sig slutet av sin hållbarhetstid.

    Med vänlig hälsning
    Åsa R
    (Uppdaterad )
  • Hej,

    Hur snabbt utvecklas listeria i en ätfärdig sallad? Är det exempelvis risk att äta en två dagar gammal ätfärdig caesarsallad som har stått framme ca. en halvtimma i rumstemperatur samma dag den gjordes?

    Alexanda
    Alexandra
  • Hej
    Tack för din fråga.
    Det går bra att äta en caesarsallad som mestadels stått i kylen i två dagar.

    Även om listeria kan föröka sig i kyltemperaturer så går det inte jättefort, bakterien behöver åtminstone en vecka på sig för att komma upp i skadliga mängder.

    Med vänlig hälsning,
    Åsa R
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.