Till senaste kommentaren

Ingår jordnötter i "spår av nötter"?

Hej, jordnöten är ju egentligen inte en nöt utan en baljväxt. Betyder det att "spår av nötter" inte inkluderar jordnötter? Frågar eftersom min son är jordnötsallergiker och det väldigt ofta bara står "spår av nötter" men inte specifikt vilka sorter. Han undviker alla såna produkter just nu men det skulle ju kunna vara så att han undviker dem i onödan? Mvh Cathrin
Cathrin

Kommentarer

 • Hej!

  Tydliga regler gällande ingredienser
  Utifrån regler om märkning och information gör man en tydlig skillnad mellan "nötter" och jordnötter. På denna sida om "Allergimärkning" kan du läsa mer om märkning av allergena ingredienser som nötter och jordnötter.

  Det är även viktigt att notera att om exempelvis hasselnöt ingår som ingrediens så är det just hasselnöt som ska anges i ingrediensförteckningen och inte gruppnamnet "nöt".

  Riktlinjer gällande "Kan innehålla spår av..."
  Via länken ovan kan du också läsa mer om märkning som "Kan innehålla spår av...". Märkning som ”Kan innehålla spår av…” är frivillig att använda för företag. Den används för att upplysa personer med bland annat allergi om att produkter kan vara förorenade med allergener som till exempel mjölk, jordnöt och vete. Märkningen får inte vara vilseledande och får inte ersätta rengöring eller andra sätt att undvika förorening. Det är dock inte fullständigt reglerat hur eller när uttryck som ”Kan innehålla spår av” får användas.

  Det finns branschriktlinjer som beskriver när märkning som "Kan innehålla spår av..." är lämplig att använda samt hur den ska utformas. På sidan 15 står det bland annat "Märkningen ska utformas för varje specifikt allergen och gruppnamn bör undvikas. Till exempel ska ”kan innehålla spår av nötter” ej användas utan varje specifik nötsort ska anges."

  Det kan vara svårt att veta hur man ska förhålla sig till märkningen som konsument. Livsmedelsverkets råd är att "Om du är allergisk kan du behöva undvika livsmedel som är märkta med "kan innehålla spår av" det allergen du är allergisk mot. Var extra uppmärksam på choklad- och bageriprodukter eftersom Livsmedelsverket i en undersökning har hittat höga halter av mjölkprotein, jordnöt och hasselnöt i sådana livsmedel."

  Vänliga hälsningar
  Ylva
 • Hej, så med andra ord, om det står ”kan innehålla spår av nötter” så ska det INTE inkludera jordnötter utan min son bör kunna äta såna produkter?
  Tack för förtydligandet, jag tyckte inte mig kunna utläsa allt det i texterna på er

  Vänligen, Cathrin
  Cathrin
 • Hej!

  Ja i princip är det som du skriver. Företag bör inte räkna in jordnötter i begreppet nötter när det gäller märkningen "Kan innehålla spår av...". Då det inte finns tillräckliga regler gällande märkningen "Kan innehålla spår av..." kan vi dock inte lova att företagen inte räknar in jordnötter till nötter.

  Vänliga hälsningar
  Ylva

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Din e-postadress visas aldrig för andra, bara ditt namn om vi lägger ut ditt inlägg i forumet.