Jod för gravida

Hej!
Jag tycker det är svårt att tolka rekommendationerna kring jod och graviditet. Generellt verkar det rekommenderas att använda salt med jod, men hur är det om man äter ett av de kosttillskott som finns för gravida (till exempel apotekets egna som redan innehåller RDI 175 ug jod). Riskerar man att få i sig för mycket jod om man då dessutom använder salt med jod?

Kommentarer

 • Hej Emma!

  För fostret är det viktigt att det varken blir för lite eller för mycket jod. Därför är din fråga mycket relevant.

  Joderat bäst för hela familjen
  Den som tar ett tillskott med jod behöver inte använda joderat salt, men för resten av familjen är det viktigt med joderat salt. Därför är det enklast att använda joderat salt till hela familjen. För hälsan bör man inte få i sig mer än 1 tesked salt (6 gram) per dag. Håller man sig till det så kommer man inte heller överstiga det intag av jod som är säkert under en längre tid.

  Högst en tesked salt om dagen
  Det totala intaget av jod - från salt, mejeriprodukter, fisk, ägg och kosttillskott - bör inte överstiga 600 mikrogram om dagen. Den som äter mejeriprodukter, fisk och ägg brukar få i sig cirka 50-60 mikrogram om dagen från dessa livsmedel. Med ett tillskott på 175 mikrogram innebär det högst 365 mikrogram från joderat salt, vilket motsvarar 7 gram salt om dagen. 1 gram joderat salt innehåller 50 mikrogram jod.

  Algprodukter kan innehålla mycket jod
  Produkter av torkade alger som säljs som kosttillskott kan i vissa fall innehålla höga jodhalter. Olika preparat skiljer sig mycket i fråga om jodmängd, vilket kan bero på att de utgår från olika sorters alger. Det säkraste som gravid är att undvika sådana produkter. Algoljor går däremot bra. Även alger i mat kan innehålla jod. Läs mer om det i vårt svar på frågan Gravida och ammande - äta sushi med alger/sjögräs/noriblad?

  Här kan du läsa mer om jod och om mat för gravida.

  Vänliga hälsningar Åsa
  Åsa B
 • Så då är det okej att få i sig max 600 mikrogram jod om dagen när man är gravid?
  Sofie
 • Hej,
  ja, det stämmer. 600 mikrogram är den övre gränsen för vuxna,  också för gravida.

  Vänliga hälsningar.
  Ingela
 • Jag har läst svaret men har fortfarande en fråga kring det här ämne. Om jag tar kosttillskott jod med 150 mikrogram om dagen och äter normalt (mejeriprodukter, fisk och ägg) och använder joderad salt består i så fall risken att överstiga 600 mikrogramm max eller säkerställa kosttillskottet att jag får i mig tillräckligt med jod under graviditeten?
  Anja
 • Hej Anja!

  Svaret på din fråga beror på hur mycket du äter av mejeriprodukter, fisk, ägg och framför allt joderat salt. Du skriver att du äter "normalt" av dem och då behöver du troligen inte något tillskott vare sig med jod eller något annat, förutom folsyra till vecka 12 av graviditeten.

  Men om du inte använder väldigt mycket salt (över 7 gram joderat salt om dagen) är det inte heller någon risk för att du får i dig för mycket jod, även om du tar ett tillskott med jod.

  Vänliga hälsningar
  Åsa B

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Din e-postadress visas aldrig för andra, bara ditt namn om vi lägger ut ditt inlägg i forumet.