Datummärkning, format och ordning

Hej,

Varför uppmanar ni tillverkare att ange bäst före-/tillverkningsdatum i nåt märkligt sydeuropeiskt format, istället för att använda iso-standarden 8601 som trots allt är väldigt vanligt förekommande i det svenska samhället? T ex, ni vet, personnummer.

Hälsningar,
David

Kommentarer

 • Hej David,

  Datummärkning ska anges i formatet DD-MM-YYYY och detta formatet för datummärkning på livsmedel har varit detsamma sedan 1979. Lagstiftningen som gäller datummärkning på livsmedel fanns med andra ord innan ISO 8601 kom till.

  Hur formatet ser ut är en överenskommelse mellan alla länder inom EU och är reglerat i livsmedelslagstiftningen.

  Läs gärna mer på vår webbplats om hur datum ska anges på livsmedel.

  Vänligen,
  Paulina
 • Jag tycker att även livsmedel skall datummärkas med ISO standard. Att man märkte med ett tokigt format tidigare är inte anledning nog att fortsätta när ett vettigt format har nu blivit använt och standardi de flesta områden: störst och viktigaste först (år), sen mindre (månad vecka dag, timme, minut, sekund, o.s.v).
  Gregor
 • Hej igen Gregor,

  Jag förstår absolut din synpunkt!

  Eftersom lagstiftningen är EU-gemensam så skulle en ändring av formatet behöva beslutas gemensamt mellan alla EU-länder. Jag känner inte till att det förs några sådana diskussioner i nuläget.

  Om man som privatperson vill påverka lagstiftaren, som är EU-kommissionen, så kan ett sätt vara att skriva sina synpunkter och önskemål i Kom med synpunkter (europa.eu)

  Vänligen,
  Paulina

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Din e-postadress visas aldrig för andra, bara ditt namn om vi lägger ut ditt inlägg i forumet.