Sök gärna bland tidigare frågor i forumet så kan du snabbt få svar. Företag finner även svar på Företagande, regler & kontroll. Gravida kan använda "Fråga Liv" via Mat för gravida.
Livsmedelsverket ger inte personliga kostråd. Vi ger generella råd om mat, dricksvatten, matvanor och hälsa, och generella svar på företagsfrågor om kontroll och regler. Vid specifika företagsfrågor, kontakta din kontrollmyndighet.
Frågorna hanteras säkert. Ditt svar innehåller en länk som bara du når. Ange inte uppgifter som kan kopplas till dig. Om vi synliggör frågor, tar vi bort personliga uppgifter. Du måste inte ange ditt riktiga namn men mejladress behövs för att få svar.
Läs mer i vår policy nedan.
Nej, det är inte sant.
Det ska alltid framgå vad en produkt innehåller och du kommer alltid att kunna bestämma vilken mat du vill köpa. Genom att läsa uppgifterna i märkningen, kan du göra ett aktivt val och köpa det du vill ha och undvika att köpa det du inte vill ha.
Vi har fått många frågor om just insekter i mat på slutet och därför har vi tagit fram mer information om det. Läs gärna Frågor och svar om insekter som mat på vår webbplats.
Vänligen
Tack!
Det som hela den här debatten handlar om just nu, som är nytt, är att hela insekter eller delar av insekter används som ingrediens i mat, som till exempel mjöl av hussyrsa.
Tillsatser tillverkade av ämnen från insekter
De tillsatser som kommer från insekter har funnits och använts i över 40 år och är inte det som nyligen godkänts.
E-nummer ges endast till godkända tillsatser och för att bli godkänd som tillsats måste ämnet uppfylla vissa krav, såsom att det tillsätts i mat för att ge en viss effekt. Till exempel en konserverande, färgande eller en konsistensgivande effekt. Det finns alltså inga insekter i sig som är godkända som tillsatser och har E-nummer.
Däremot finns det godkända tillsatser (E-nummer) som består av ämnen som kommer från insekter: karmin (E120), ett färgämne som tas fram från koschenillsköldlusen, shellack (E904) från den indiska lacksköldlusen och bivax (E901) från bivaxkakor.
Vänliga hälsningar,
Tack för din fråga!
När man tillverkar livsmedel ska man ha rutiner och vidta de åtgärder som behövs för att förhindra så kallad kontaminering. Kontaminering innebär att saker som inte ska finnas i livsmedlet hamnar där ändå.
Inom EU (och Sverige) finns ingen gräns för hur stor mängd oavsiktlig kontaminering av något som är tillåten för att ett livsmedel ska få säljas. De livsmedel som släpps ut på marknaden ska vara säkra och det är företagens ansvar att se till att de är det.
Vänligen,
Tack för att du ställer din fråga!
Insekter som ingrediens framgår i märkningen
Som vi svarat tidigare ska alla ingredienser i ett livsmedel framgå, så om insekter ingår som ingredienser i godis så ska du kunna läsa om det i märkningen på produkten.
Tillsatser tillverkade av ämnen som kommer från insekter
En insekt i sig kan inte vara en tillsats, däremot finns det tillsatser som tillverkas av ämnen som kommer från insekter. Alla tillsatser räknas som ingredienser, och som jag skrev innan ska alla ingredienser framgå av märkningen. I märkningen ska endera tillsatsens namn eller dess E-nummer framgå.
Det finns godkända tillsatser (E-nummer) som består av ämnen som kommer från insekter: karmin (E120), ett färgämne som tas fram från koschenillsköldlusen, shellack (E904) från den indiska lacksköldlusen och bivax (E901) från bivaxkakor.
Vänligen,