Insekter i mat?

Är det sant att det kan finnas insekter i mat utan att det står på förpackningen?
L

Kommentarer

 • Tack för din fråga!

  Nej, det är inte sant.
  Det ska alltid framgå vad en produkt innehåller och du kommer alltid att kunna bestämma vilken mat du vill köpa. Genom att läsa uppgifterna i märkningen, kan du göra ett aktivt val och köpa det du vill ha och undvika att köpa det du inte vill ha.

  Vi har fått många frågor om just insekter i mat på slutet och därför har vi tagit fram mer information om det. Läs gärna Frågor och svar om insekter som mat på vår webbplats.

  Vänligen
  Anna
 • Tusen tack för snabbt svar! Det var till stor hjälp!
  Tack!
  Jeanette
 • Detta är inte sant. Det finns redan insekter i livsmedel i Sverige och det framgår inte tydligt. Det röda färgämnet karmin som används flitigt i olika livsmedel i Sverige, framförallt rött godis, är gjort på just krossade insekter. På vilket sett framgår det tydligt? Det står inte koschenillsköldlus på innehållsförteckningen, det står E120. Det är inte tydligt att livsmedel med E120 innehåller krossade insekter, förmodligen vet inte majoriteten av befolkningen att de äter insekter när de äter en påse hallonbåtar.
  Sofie
 • Hej Sofie!

  Det som hela den här debatten handlar om just nu, som är nytt, är att hela insekter eller delar av insekter används som ingrediens i mat, som till exempel mjöl av hussyrsa.

  Tillsatser tillverkade av ämnen från insekter
  De tillsatser som kommer från insekter har funnits och använts i över 40 år och är inte det som nyligen godkänts.

  E-nummer ges endast till godkända tillsatser och för att bli godkänd som tillsats måste ämnet uppfylla vissa krav, såsom att det tillsätts i mat för att ge en viss effekt. Till exempel en konserverande, färgande eller en konsistensgivande effekt. Det finns alltså inga insekter i sig som är godkända som tillsatser och har E-nummer.

  Däremot finns det godkända tillsatser (E-nummer) som består av ämnen som kommer från insekter: karmin (E120), ett färgämne som tas fram från koschenillsköldlusen, shellack (E904) från den indiska lacksköldlusen och bivax (E901) från bivaxkakor.

  Vänliga hälsningar,
  Anna
 • Har dock hört att det skulle finnas insektsrester i gryner och sädesslag, då de följer med vid skördningen på fälten. Och att det skulle vara godkänt med en viss andel av livsmedlet.
  Mikael
 • Hej Mikael,

  Tack för din fråga!

  När man tillverkar livsmedel ska man ha rutiner och vidta de åtgärder som behövs för att förhindra så kallad kontaminering. Kontaminering innebär att saker som inte ska finnas i livsmedlet hamnar där ändå.

  Inom EU (och Sverige) finns ingen gräns för hur stor mängd oavsiktlig kontaminering av något som är tillåten för att ett livsmedel ska få säljas. De livsmedel som släpps ut på marknaden ska vara säkra och det är företagens ansvar att se till att de är det.

  Vänligen,
  Paulina
 • Är det sant att det finns insekter i godis

  Shishay
 • Hej Shishay,

  Tack för att du ställer din fråga!

  Insekter som ingrediens framgår i märkningen
  Som vi svarat tidigare ska alla ingredienser i ett livsmedel framgå, så om insekter ingår som ingredienser i godis så ska du kunna läsa om det i märkningen på produkten.

  Tillsatser tillverkade av ämnen som kommer från insekter
  En insekt i sig kan inte vara en tillsats, däremot finns det tillsatser som tillverkas av ämnen som kommer från insekter. Alla tillsatser räknas som ingredienser, och som jag skrev innan ska alla ingredienser framgå av märkningen. I märkningen ska endera tillsatsens namn eller dess E-nummer framgå.

  Det finns godkända tillsatser (E-nummer) som består av ämnen som kommer från insekter: karmin (E120), ett färgämne som tas fram från koschenillsköldlusen, shellack (E904) från den indiska lacksköldlusen och bivax (E901) från bivaxkakor.

  Vänligen,
  Paulina

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Din e-postadress visas aldrig för andra, bara ditt namn om vi lägger ut ditt inlägg i forumet.