Välkommen!
Om du söker här i forumet kanske du har hjälp av våra tidigare svar på liknande frågor. Sök också gärna på vår webb.
Alla frågor hanteras säkert i vårt system. När du får ett svar innehåller det en länk. Den länken är det bara du som kan nå. För att någon annan ska kunna se svaret krävs att vi aktivt lagt ut det synligt i forumet.
Skulle vi välja att synliggöra din fråga för andra, tar vi först bort personliga uppgifter. Andra kan då inte se vem frågan kommer från. Det är bra om du också tänker på att inte ange uppgifter i själva frågan som skulle kunna kopplas just till dig.
Läs mer i vår policy nedan.
Alla ska känna matglädje och må bra av maten
Nej, det är inte sant.
Det ska alltid framgå vad en produkt innehåller och du kommer alltid att kunna bestämma vilken mat du vill köpa. Genom att läsa uppgifterna i märkningen, kan du göra ett aktivt val och köpa det du vill ha och undvika att köpa det du inte vill ha.
Vi har fått många frågor om just insekter i mat på slutet och därför har vi tagit fram mer information om det. Läs gärna Frågor och svar om insekter som mat på vår webbplats.
Vänligen
Tack!
Det som hela den här debatten handlar om just nu, som är nytt, är att hela insekter eller delar av insekter används som ingrediens i mat, som till exempel mjöl av hussyrsa.
Tillsatser tillverkade av ämnen från insekter
De tillsatser som kommer från insekter har funnits och använts i över 40 år och är inte det som nyligen godkänts.
E-nummer ges endast till godkända tillsatser och för att bli godkänd som tillsats måste ämnet uppfylla vissa krav, såsom att det tillsätts i mat för att ge en viss effekt. Till exempel en konserverande, färgande eller en konsistensgivande effekt. Det finns alltså inga insekter i sig som är godkända som tillsatser och har E-nummer.
Däremot finns det godkända tillsatser (E-nummer) som består av ämnen som kommer från insekter: karmin (E120), ett färgämne som tas fram från koschenillsköldlusen, shellack (E904) från den indiska lacksköldlusen och bivax (E901) från bivaxkakor.
Vänliga hälsningar,
Tack för din fråga!
När man tillverkar livsmedel ska man ha rutiner och vidta de åtgärder som behövs för att förhindra så kallad kontaminering. Kontaminering innebär att saker som inte ska finnas i livsmedlet hamnar där ändå.
Inom EU (och Sverige) finns ingen gräns för hur stor mängd oavsiktlig kontaminering av något som är tillåten för att ett livsmedel ska få säljas. De livsmedel som släpps ut på marknaden ska vara säkra och det är företagens ansvar att se till att de är det.
Vänligen,