Till senaste kommentaren

Är det krav på att märka "spår av"?

Hej,

Jag är väldigt allergisk mot jordnötter och går runt med en EpiPen (en akutinjektor för akutbehandling av allvarlig allergisk reaktion) överallt. Därför undrar jag om när det står ”spår av nötter” om det inkluderar jordnötter då jordnötter egentligen är en baljväxt. Om det inte inkluderar jordnötter står det då ” kan innehålla spår av nötter och jordnötter ”.

Detta är väldigt viktigt då jag inte annars vågar äta mat som det står ”spår av nötter” på.

Kommentarer

 • Hej,

  Tack för din fråga.
  Det är inte styrt i detalj i lagstiftningen hur uttrycket ”kan innehålla spår av …”, får användas. Det används ofta för att uttrycka oavsiktlig kontamination med allergener. Reglerna säger dock att uppgiften inte får användas på ett sätt som kan vilseleda konsumenterna.

  Som hjälp för att tolka påståendet ”kan innehålla spår av …” finns en nationell branschriktlinje; ”Livsmedelsindustrins och dagligvaruhandelns branschriktlinjer för Allergi och annan överkänslighet – Hantering och märkning av livsmedel”. Se särskilt kap 4.6 i denna.

  Där anges bland annat att uttrycket ska utformas för varje specifikt allergen och gruppnamn bör undvikas. Till exempel ska ”kan innehålla spår av nötter” ej användas utan varje specifik nötsort ska anges. Företag som märker med ”spår av nötter” uppfyller således inte kraven i riktlinjen.

  Mvh,

  Martin
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.