Till senaste kommentaren

Finns det regler för mängden älgkött i en "Älgkorv"?

Jag undrar om det finns någon nedre gräns för innehållet av tex älgkött för att få kalla den Älgkorv.
Om den totala kötthalten i korven är angiven till 53 % Av det är det 36 % griskött och 17 % älgkött, dessutom står det även nöthjärta som innehåll till ej angiven mängd.
Märkligt i detta "superreglerade" land att en produkt FÅR kallas tex Älgkorv som innehåller dubbelt så mycket gris som älg.

Kommentarer

  • Hej Börje!

    Nej, det finns inte lagstiftat hur mycket älgkött det måste finnas i älgkorv.

    Livsmedelsverket får rätt så ofta frågan "finns det ingen nedre gräns?" för olika ingredienser. Och rätt så vanligt är följdfrågan "blir konsumenten lurad?".

    För de allra flesta livmedel är det inte reglerat hur mycket av de olika ingredienserna som måste ingå. Men det är lagstiftat att den ingående mängden av vissa ingredienser ska framgå av märkningen. Kött är en sådan ingrediens. Om ett särskilt köttslag finns i livsmedlets namn, ska just det köttslagets ingående mängd anges.
    Konsumenten ska, när hen ska köpa en korv, kunna läsa hur mycket kött korven innehåller, till exempel älgkött i älgkorv. Det finns inget generellt krav att ange mängden av samtliga ingredienser, till exempel nöthjärta som du nämner.

    Det är alltid företagaren som ansvarar för att märkningen på ett livsmedel är korrekt och inte vilseleder konsumenten.

    Som konsument bör man alltid läsa de uppgifter som finns i märkningen och sedan bedöma om man vill köpa produkten.




    Anna
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.