Till senaste kommentaren

Jag vill börja importera ett nytt livsmedel, vad behöver jag göra?

Hej, j
Jag skulle vilja importera ett pulver av en frukt som heter baobab frukt, och då undrar jag lite vad ska jag göra för att kunna importera denna frukt som kommer att vara som ett pulver. Eftersom jag planerar att sälja det här i Sverige tänker jag vilka säkerhets steg jag behöver gå igenom för att kunna sälja denna på marknaden och kunna få den kvalificerad som en hälsoprodukt.
(Uppdaterad )

Kommentarer

 • Hej!

  Tack för din fråga.
  Baobab (Adansonia digitata) är ett så kallat nytt livsmedel, som vi inom EU inte har ätit i någon större omfattning. Baobab (A.d) är säkerhetsbedömt av Europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten, EFSA, och får användas endast under de förutsättningar som anges i förordningen om nya livsmedel (EU) nr 2017/2470.

  Du skriver att du vill kalla det för hälsokost. Alla hänvisningar till en positiv verkan på hälsan när det gäller livsmedel måste följa reglerna i förordningen om närings-och hälsopåståenden. Läs på vår webbplats vilka hälsopåståenden som är tillåtna och under vilka villkor. Inga andra påståenden om hälsa är tillåtna.

  Det är mycket att tänka på när man ska börja importera livsmedel från ett land utanför EU. Börja med att läsa om Import – vegetabiliska livsmedel på vår webbplats.

  Vi vill tipsa om Importguiden , en samlad information om import från Livsmedelsverket, Tullverket och Jordbruksverket.

  Gränskontroll eller inte?

  Vissa vegetabiliska livsmedel måste kontrolleras vid gränsen och vissa är inte tillåtna att ta in till EU. Vilka livsmedel det är framgår av informationen på vår webbplats. Följ punkt 1-5 i första länken ovan.

  Håll dig uppdaterad
  En stor del av importlagstiftningen har ändrats den 14 december 2019 och importlagstiftningen ändras löpande. Den senaste informationen hittar du under Aktuellt.

  Märkning och livsmedelsinformation
  I broschyren Importera färdigförpackade livsmedel har Livsmedelsverket samlat information som vänder sig till dig som tänker importera mat.

  Se till att ditt företag är registrerat
  Om du planerar att starta ett livsmedelsföretag så behöver du anmäla det till kommunen. Anmälan om registrering ska göras senast två veckor innan du startar verksamheten. Läs mer på vår webbplats om att starta livsmedelsföretag.
  Anna
  (Uppdaterad )
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.