Importera saffran från Afghanistan

Hej!
Har tänkt att impotera saffran ifrån Afghanistan och sälja i Sverige. Min fråga är, vad är kravet att få kontrollintyg?  Hur jag kan fixa kontrollintyg? Hur mycket är kostnaden?

Kommentarer

 • Hej Zaki,

  I nuläget är det inte krav på gränskontroll från Livsmedelsverket på saffran från Afghanistan.

  Gränskontroll kan behövas vid import av vegetabiliska livsmedel
  Vilka vegetabiliska livsmedel från vilka länder utanför EU som ska gränskontrolleras och vilka vegetabiliska livsmedel som är importförbjudna, framgår på Livsmedelsverkets webbplats.

  Följ punkt 1-5 under rubriken ” Ska du importera vegetabiliska livsmedel?”. Lagstiftningen ändras löpande så det är bra att följa informationen om bland annat vilka livsmedel från vilka länder utanför EU, som ska gränskontrolleras på Livsmedelsverkets webbplats under "Aktuellt".

  Ekologiska livsmedel
  Vid import av ekologiska livsmedel krävs ett kontrollintyg, ett så kallat COI (Certificate of Inspection). Mer information om ekologiska livsmedel och de krav som ställs i samband med import, samt kostnaden för kontrollintyg finns på livsmedelsverkets hemsida om handel med ekologiska livsmedel.

  Se även importguiden för samlad information om importregler från Livsmedelsverket, Jordbruksverket och Tullverket.

  Registrera ditt livsmedelsföretag hos kommunen
  Om du inte redan är registrerad som livsmedelsföretag så behöver du även kontakta livsmedelskontrollen i den kommun där du har din importverksamhet för att registrera dig som livsmedelsföretagare. Kommunen är då din kontrollmyndighet, som också kan svara på frågor och kontrollerar bland annat att märkningen uppfyller EU-lagstiftningen.

  Här finns information om vad du ska tänka på när man startar ett livsmedelsföretag.

  Med vänliga hälsningar
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.