Behövs skäggskydd vid hantering av mat?

Läser bransch-riktlinjen "Säker mat i butik" och vid hantering med oförpackade livsmedel så är det inte okej med lösögonfransar, men det står inget med att ha skägg utan skäggskydd? jag tänker att det borde vara samma.

Kommentarer

 • Hej!

  Målstyrd lagstiftning
  Reglerna är inte så pass detaljerade att de tar upp allt som du behöver göra, eller inte får göra, när det gäller hantering av mat. Lagstiftningen är målstyrd. Det betyder att målet all mat ska vara säker att äta är det som ska uppnås. 

  Hur man gör för att uppnå det målet är upp till livsmedelsföretagaren att bestämma. Lösningarna kan se olika ut hos olika typer av verksamheter. Det viktiga är att maten hanteras på ett säkert sätt och att man kan visa det för kontrollmyndigheten.


  Vägledning kan finnas i branschriktlinjer
  En branschriktlinje är branschens egna beskrivning av hur man kan göra för att uppfylla lagstiftningens krav. Den kan vara mer eller mindre detaljerad i sin beskrivning och kan därför behövas kompletteras med företagets egna rutiner gällande vissa delar.

  Om det i en branschriktlinje står att hårskydd krävs för en viss hantering eller liknande, så kan man få lite tankestöd i det även för andra delar som inte nämns uttryckligen i riktlinjen. Till exempel att det kan vara lämpligt att ha även skäggskydd.

  Du kan läsa mer om de nationella branschriktlinjerna på vår webbplats. Där finns också en lista över de branschriktlinjer som finns.

  Hoppas du fått hjälp hur du kan tänka och att du hittar en lämplig hantering av riskerna i verksamheten.


  Med vänlig hälsning,


  Martin
  (Uppdaterad )
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.