Till senaste kommentaren

Kan jag ha klocka på mig i restaurangköket?

Hej!
Jag och mina kollegor arbetar på ett café där vi gör alla förekommande arbetsuppgifter, inkl att laga mat från grunden. Jag undrar vilka bestämmelser som gäller angående hår, smycken, klockor, etc just vid matproduktionen (ur hygiensynpunkt). Kan vi tex ha klocka eller armband på oss när vi lagar mat, eller vad gäller?

Med vänlig hälsning,

A

Kommentarer

 • Hej Anna!

  Tack för din fråga.

  Reglerna är inte så pass detaljerade att de tar upp allt som du behöver göra, eller inte får göra, när det gäller hantering av mat. Lagstiftningen är målstyrd. Det betyder att målet all mat ska vara säker att äta är det som ska uppnås. Hur du gör för att uppnå det målet är upp till dig som företagare att bestämma. Lösningarna kan se olika ut hos olika typer av verksamheter. Det viktiga är att ni kan visa för er kontrollmyndighet, som är kommunens miljöförvaltning, att maten hanteras på ett säkert sätt.


  Det är den som ansvarar för verksamheten, din chef, som ska sätta upp riktlinjer för hur ni ska jobba. Det finns branschriktlinjer hen kan använda som vägledning. I dessa har branscherna själva tagit fram stöd och råd för hur man kan göra för att hantera maten på ett säkert sätt.

  Du kan läsa mer om och hitta de nationella branschriktlinjerna på vår webbplats. Det finns branschriktlinjer till exempel för restauranger.

  Anna
 • Tack för återkopplingen!
  Hur är det med hår....behöver man ha uppsatt hår när vi håller på med matproduktion (tillagar mat från grunden), eller går det bra att ha långt hår utsläppt? Misstänker att det måste vara uppsatt av hygieniska skäl, men frågar då jag har en kollega (med mycket långt hår) som hävdar att dt inte är så.
  Mvh


  A
 • Hej!
  Se mitt tidigare svar och prata med chefen, som är ytterst ansvarig för att maten är säker, och fråga hen hur ni ska göra för att uppfylla de krav som lagstiftningen ställer; att maten ska vara säker.
  Anna
  (Uppdaterad )
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.