Till senaste kommentaren

Hur har det gått med utbrottet av hepatit A i dadlar?

Hej!
Jag har tidigare under våren läst om ett utbrott av hepatit A där dadlar misstänktes vara smittkälla. Hur är läget idag, pågår det fortfarande ett utbrott?
Livsmedelsverket Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej!
  Det stämmer att det har pågått ett utbrott av hepatit A-virus under våren 2019. Utbrottet är nu över, ingen har insjuknat i hepatit sedan 17 april. Färska dadlar från Iran misstänktes vara smittkällan, men det kunde inte bekräftas med analys.

  Elva fall sen slutet av februari 
  Mellan slutet av februari och mitten av april smittades totalt elva personer med hepatit A-virus. Personerna var bosatta i åtta olika län. De flesta blev sjuka i mars och de senaste personerna konstaterades sjuka i mitten av april.

  Inte hittat hepatit A i dadlar 
  Det har inte gått att påvisa hepatit A i några dadlar. Viruset är svårt att hitta i livsmedel eftersom det kan vara ojämnt fördelat på dadlarna. Det kan finnas i en liten del av en förpackning samtidigt som resten inte är förorenat med viruset. Dessutom tar det flera veckor från smittotillfället innan man blir sjuk och det finns ibland inget kvar av maten att analysera.

  Med vänlig hälsning
  Livsmedelsverket
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.