Hur blir man livsmedelsinspektör?

Hej,

Jag skulle vilja jobba som livsmedelsinspektör. Vet ni vilket lärosäte som har korta utbildningar, helst på distans, för den som vill bli just livsmedelsinspektör?
Livsmedelsverket Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej!

  Vad roligt att du är intresserad av livsmedelskontroll! Detta svar kommer handla om offentlig livsmedelskontroll, det vill säga kontroll utifrån livsmedelslagstiftningen som görs av offentliga myndigheter. Det kan exempelvis vara Livsmedelsverket, kommuner eller länsstyrelser.

  Ettåriga och tvååriga påbyggnadsutbildningar finns för miljö- och hälsoskydd
  Vi känner inte till någon påbyggnadsutbildning som är renodlad för livsmedelsinspektörsyrket. Det finns några ettåriga påbyggnadsutbildningar för miljö- och hälsoskyddsområdet. I dessa är livsmedel en mindre del. Exempel på lärosäten med sådana utbildningar är Lunds Universitet och Göteborgs universitet. På antagning.se kan du läsa mer om de här utbildningarna samt söka efter eventuellt flera.

  Det finns även tvååriga påbyggnadsutbildningar för miljö- och hälsoskyddsområdet, dessa erbjuds av några fler lärosäten. Ett alternativ kan vara att söka enskilda kurser, och på så sätt få ihop den utbildning en behöver.

  Kompetenskrav för livsmedelsinspektörer
  När du väljer utbildning kan det vara bra att jämföra utbildningens innehåll med de områden som kontrollpersonal (inspektörer) ska ha tillräcklig kunskap inom. Dessa anges i bilaga II i förordning (EU) nr 2017/625 . Livsmedelskontroll är myndighetsutövning, varför också kunskaper i juridik och förvaltningsrätt är viktigt.

  Vänligen,
  Livsmedelsverket

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Din e-postadress visas aldrig för andra, bara ditt namn om vi lägger ut ditt inlägg i forumet.