Till senaste kommentaren

Hej Hur påverkar mitt val av att äta kött hälsa och miljö?

Hej
Hur påverkas mitt val av att äta kött flera gånger i veckan min hälsa och miljön?
Mvh Chris

Kommentarer

  • Hej Chris!

    Kött är det livsmedel som påverkar miljön mest. Köttproduktionen står till exempel för nästan 15 procent av världens totala utsläpp av växthusgaser. Samtidigt kan köttproduktion ha positiva miljöeffekter. I länder som Sverige hjälper betande djur till att hålla naturbetesmarker öppna. Det gynnar hotade arter som är beroende av att dessa inte växer igen. Genom att aktivt välja hur mycket och vilken sorts kött du äter kan du minska påverkan på miljön. Läs gärna mer på Livsmedelsverkets webbsida om kött och miljö.

    För hälsans skull är det bra att dra ner på rött kött och chark. Livsmedelsverkets råd är - Ät mindre rött kött och chark, inte mer än 500 gram i veckan. Endast en mindre del bör vara chark.
    Konsumtion av rött kött och chark är förknippat med en högre risk för vissa cancerformer samt risk för hjärt- och kärlsjukdom. Med rött kött menas kött från nöt, gris, lamm, ren och vilt. Med charkprodukter menas kött som har rökts, behandlats med nitrit eller konserverats på annat sätt. Exempel är korv, bacon, kassler, rökt skinka, salami, leverpastej och blodpudding.
    Vad det gäller hur kött påverkar hälsan så kan du läsa mer på Livsmedelsverkets webbplats  om Rött kött och chark.

    Vänliga hälsningar
    Ulrika B
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.