Till senaste kommentaren

Halter av främmande ämnen i importerad mat?

Hej jag undrar om det genomförs mätningar på importerad mat typ slumpmässiga prover? Borde inte teer, kryddor, konserver, sojasåser etc från t ex Kina, som har stora problem med miljöföroreningar, ha ackumulerade halter av ej önskvärda ämnen?
Peder

Kommentarer

  • Hej Peder,

    Livsmedel som inte är säkra ska inte komma in i EU. Därför finns det regler för import av vissa vegetabiliska livsmedel från länder utanför EU. EU-kommissionen utfärdar ibland regler för att särskilt skydda människors och djurs hälsa mot smitta eller skadliga ämnen i livsmedel. Reglerna kallas skyddsåtgärder och innebär restriktioner vid import till EU och är riktade mot vissa produkter från ett visst land. Vissa vegetabiliska livsmedel är helt importförbjudna enligt EU-lagstiftning.

    Den övergripande förordningen för vegetabiliska livsmedel heter förordning 2019/1793. Där finns listor över vilka vegetabiliska livsmedel från vilka länder utanför EU som omfattas av gränskontroll. Gränskontrollen består av olika delar och en del av kontrollen är fysisk kontroll med provtagning. Provtagningen är slumpmässig och baseras på en frekvens som EU-kommissionen har fastställt i förordningen, utifrån risken som finns för varje vegetabilie.

    På vår webbplats Import - vegetabiliska livsmedel kan du hitta mer information om vad som gäller vid import av vegetabiliska livsmedel samt länkar till de förordningar som styr över kraven och de provtagningar som görs i gränskontrollen.
    Susanna
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.