Till senaste kommentaren

Måste det framgå var gelatinet kommer ifrån?

Hej!

Jag undrar om det, på t.ex. lösgodis, finns någon regel eller så där de måste märka ut om det är gelatin från gris?

Ibland står det bara gelatin, betyder det att det t.ex. är från nöt istället, eller är det då generellt gelatin, kanske någon blandning?

Om det inte måste märkas ut vad gelatinet kommer ifrån, finns det planer på att ändra detta i framtiden?

Tack på förhand!
Julia (Uppdaterad )

Kommentarer

 • Hej Julia!

  Tack för din synpunkt. Märkningslagstiftningen är gemensam inom EU och det finns inga generella krav på att ange djurslaget på gelatin om konsumenten inte riskerar att bli vilseledd om informationen utelämnas. Livsmedelsverket känner inte till att någon förändring i regelverket diskuteras.

  Djurslaget måste anges för gelatin när det ingår i en köttprodukt och gelatinet kommer från ett annat djurslag än köttprodukten. På vår webbplats med fördjupande information - Kontrollwiki - kan du läsa mer om Protein av annat animaliskt ursprung.

  Om gelatinet härrör från en allergen utifrån Bilaga II i Förordning (EU) nr 1169/2011 måste det också framgå. Det gäller exempelvis fiskgelatin. Observera dock att det finns två undantag för när fiskgelatin inte behöver anges (dels fiskgelatin som används som bärare för vitamin- eller karotenoidpreparat och dels fiskgelatin som används som klarningsmedel i öl och vin.). Läs gärna mer om allergeninformation på Kontrollwiki.

  Med vänlig hälsning,
  Martina
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.