Till senaste kommentaren

”Går det att bedriva livsmedelsverksamhet i hemmet?”

Hej,

Jag funderar på om jag skulle kunna laga mat eller baka bröd och kakor hemma och sedan sälja det till andra. Jag har tänkt att ska sälja till andra genom att annonsera i sociala media eller på nätet. Kanske jag ibland kommer att stå på någon marknad. Nu undrar jag om detta är möjligt och vad jag i så fall behöver tänka på.

Tack på förhand för svar.

MVH
/Eva
Eva

Kommentarer

 • Hej Eva,

  Det är möjligt att starta en livsmedelsverksamhet i hemmet. Det är i grunden samma regler som gäller för alla som arbetar med livsmedel, oavsett var verksamheten bedrivs. Livsmedelslagstiftningen är flexibel och målstyrd. Målet är att all mat ska vara säker att äta. Hur målet uppnås kan se olika ut beroende på vilken typ av verksamhet det är, vilka förutsättningar som finns, vilka produkter som hanteras och i vilken omfattning verksamheten bedrivs. De rutiner som verksamheten tillämpar ska leda till en säker livsmedelshantering och ska kunna redovisas för den kontrollerande myndigheten, som i ditt fall kommer vara kommunen. Det är de som sedan gör en bedömning om dina rutiner uppfyller lagstiftningens krav.

  På vår webbplats har vi samlat information om att starta livsmedelsföretag. Där kan du läsa om hur du registrerar din verksamheter, vilket ansvar du som livsmedelsföretag kommer ha och mycket annat som är viktigt att känna till innan du startar din verksamhet.

  Att sälja livsmedel via nätet kallas e-handel. Vid e-handel gäller i stort sett samma regler som när du säljer i en vanlig butik eller restaurang. Men det finns några saker att tänka på. På vår webbplats kan du läsa vår samlade information om att sälja livsmedel på nätet. 

  Med vänlig hälsning,
  Josefine
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.