Till senaste kommentaren

Frysen trasig! - Hur kan maten räddas?

Hej, jag upptäckte att min frys fylld av olika produkter hade tappat kylan helt. Jag plockade ner sakerna i kassar och vissa upptinade, vissa halvtinade..och fick plats i min grannes frys med några saker som jag gärna vill rädda.
Så till min fråga...går det att äta även om det har blivit fryst igen och kan det vara farligt. Finns det någon tid som jag måste använda sakerna?
Det som fanns i frysen var:
- styckat halvt lamm
- styckat stora ekokycklingar
-färdiglagade produkter, kycklinggrytor tex
-mängder med svamppaket som jag i vissa fall stekt i lite fett andra helt torrstekta.
- ost
- gravad och rökt lax
stora räkor och andra skaldjur.

 


Kommentarer

 • Hej,
  skillnaden i hur man ska agera beror på den grad av upptining som livsmedlen har genomgått. Jag ska här försöka ge dig lite vägledning om hur du kan tänka och gå tillväga när frysen gått sönder:

  Halvtinad/halvfrusen
  Om maten är halvtinad/halvfrusen så kan du utgå från att temperaturen i livsmedlet är under noll grader. Då har inga bakterier kunnat föröka sig. Det går då bra att frysa om de halvfrusna matvarorna, men det är möjligt att det har blivit en liten kvalitetsförsämring. Halvtinad glass kan bli lite hård om den fryses om, men den är inte farlig att äta.

  Tinat men kylskåpskallt
  Om livsmedlen är helt tinade, men fortfarande kylskåpskalla, går förökningen av bakterier långsamt. Därför går det i de allra flesta fall bra att även ta hand om dessa livsmedel. Du kan frysa om åtminstone bröd/kakor även om de kan bli lite torra när man fryser om. Grönsaker och bär kan också frysas om, men konsistensen kan bli lös så det kan vara bra att använda grönsakerna i till exempel grytor och sylt. Färskvaror som fisk och kött blir möjligen för torra, så det kan vara bra att tillaga till en rätt och frysa ner den tillagade rätten.

  Tinat och rumstempererat
  Om maten är helt tinad och antagit rumstemperatur så kan bakterier ha hunnit föröka sig. Det gäller framför allt i livsmedel som innehåller mycket vatten och näring, till exempel skinka, färdigrätter, grönsaker, färsk fisk och kött. Då bör man vara lite försiktig, men där är tiden en viktig faktor. Har maten bara varit rumstempererad i någon timme har inte så mycket hunnit hända, men om det har gått ett halvt till ett dygn kan bakterier hunnit föröka sig en del.

  Alla bakterier i mat är inte sjukdomsframkallande, men i vilket fall påverkas hållbarheten. Kakor och bröd är dock inga problem. Mat som varit rumstempererad under en kortare tid kan tillagas och frysas in efteråt.

  Vi har information om detta på vår webb: Mat som tinat efter strömavbrott.

  Med vänlig hälsning
  Åsa R
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.