Till senaste kommentaren

Frysen trasig! - Hur kan maten räddas?

Hej, jag upptäckte att min frys fylld av olika produkter hade tappat kylan helt. Jag plockade ner sakerna i kassar och vissa upptinade, vissa halvtinade..och fick plats i min grannes frys med några saker som jag gärna vill rädda.
Så till min fråga...går det att äta även om det har blivit fryst igen och kan det vara farligt. Finns det någon tid som jag måste använda sakerna?
Det som fanns i frysen var:
- styckat halvt lamm
- styckat stora ekokycklingar
-färdiglagade produkter, kycklinggrytor tex
-mängder med svamppaket som jag i vissa fall stekt i lite fett andra helt torrstekta.
- ost
- gravad och rökt lax
stora räkor och andra skaldjur.

Kommentarer

 • Hej,
  skillnaden i hur man ska agera beror på den grad av upptining som livsmedlen har genomgått. Jag ska här försöka ge dig lite vägledning om hur du kan tänka och gå tillväga när frysen gått sönder:

  Halvtinad/halvfrusen
  Om maten är halvtinad/halvfrusen så kan du utgå från att temperaturen i livsmedlet är under noll grader. Då har inga bakterier kunnat föröka sig. Det går då bra att frysa om de halvfrusna matvarorna, men det är möjligt att det har blivit en liten kvalitetsförsämring. Halvtinad glass kan bli lite hård om den fryses om, men den är inte farlig att äta.

  Tinat men kylskåpskallt
  Om livsmedlen är helt tinade, men fortfarande kylskåpskalla, går förökningen av bakterier långsamt. Därför går det i de allra flesta fall bra att även ta hand om dessa livsmedel. Du kan frysa om åtminstone bröd/kakor även om de kan bli lite torra när man fryser om. Grönsaker och bär kan också frysas om, men konsistensen kan bli lös så det kan vara bra att använda grönsakerna i till exempel grytor och sylt. Färskvaror som fisk och kött blir möjligen för torra, så det kan vara bra att tillaga till en rätt och frysa ner den tillagade rätten.

  Tinat och rumstempererat
  Om maten är helt tinad och antagit rumstemperatur så kan bakterier ha hunnit föröka sig. Det gäller framför allt i livsmedel som innehåller mycket vatten och näring, till exempel skinka, färdigrätter, grönsaker, färsk fisk och kött. Då bör man vara lite försiktig, men där är tiden en viktig faktor. Har maten bara varit rumstempererad i någon timme har inte så mycket hunnit hända, men om det har gått ett halvt till ett dygn kan bakterier hunnit föröka sig en del.

  Alla bakterier i mat är inte sjukdomsframkallande, men i vilket fall påverkas hållbarheten. Kakor och bröd är dock inga problem. Mat som varit rumstempererad under en kortare tid kan tillagas och frysas in efteråt.

  Vi har information om detta på vår webb: Mat som tinat efter strömavbrott.

  Med vänlig hälsning
  Åsa R
  (Uppdaterad )
 • Min frys håller på att gå sönder och är nere på -8 grader. Jag har frukt och bär, grönsaker, pajer, kött och fisk, glass och 5 kg kräftor i kylen. Vad bör jag göra med maten tills min frys är fixad?
  Mvh Lena
  Lena
 • Hej Lena.
  tack för frågan.

  Det är inte någon fara. Maten är fryst även vid - 8 grader. I det långa loppet är det bästa för kvaliteten på maten att frysen håller cirka - 18 grader, men maten blir inte farlig (inga mikroorganismer kan växa till) så länge frysen håller minusgrader.

  Välkommen igen!
  Ingela
 • Hej
  Jag har vildsvinskorv i frysen som jag råkade ställa utanför frysen i källaren stod där några timmar.
  Korven var halvmjuk men kändes kall.
  Frös om den men går den att använda.
  Den är tillverkad av eget kött men i en korvfabrik.
  Dör bakterierna om den tillagas?

  Camilla
 • Hej Camillla och tack för din fråga!

  Om vildsvinskorvarna hade tinat men fortfarande var kylda så bör det gå bra att äta dem eftersom inga bakterier hunnit växa till sig. I temperaturer under noll grader sker ingen tillväxt av bakterier och i kylskåpstemperaturer (upp till 8 grader) så sker bakterietillväxt mycket långsamt.

  Med vänliga hälsningar
  Maja
  Maja
 • Hittade ett fullt glasspaket (Big pack gammeldags vanilj) i kylskåpet 🙃 som stått där i ett eller två dygn. Går den att frysa om och äta eller ska den helst kasseras?
  Sara
 • Hej Sara!

  Om den smälta glassen ser, luktar och smakar bra går det att frysa den igen. Dock kommer konsistensen att bli annorlunda jämfört med när du köpte glassen.

  Med vänlig hälsning
  Christina L
 • Våran el stängdes av klockan 12 på natten ungefär sen till frukost åt jag en youghurt som smakade vanligt men hade stått i kylen från tolv som inte liksom var helt kall hela tiden är det ok? Och vi hade glass i frysen som stått sedan 12 också till klockan tio på morgonen men nu är den nedfryst igen kan man äta den då??? Är orolig men har ju dock ätit youghurten som än så länge har gått bra men glassen?!?
  Iris
 • Hej
  Till skillnad från exempelvis vanlig mjölk är yoghurt så pass surt att oönskade bakterier inte trivs särskilt bra. De behöver längre tid på sig att börja föröka sig och vissa förökar sig inte alls. Det troligaste är också att din yoghurt inte utsatts för rumstemperatur under hela natten utan snarare någon eller några timmar under morgontimmarna. Även om elen stängdes av mitt i natten blir det inte varmt på en gång. Det tar några timmar för temperaturen att stiga, särskilt om det finns en del kylvaror som kyler ner varandra och om dörren inte öppnas.

  Om glassen fortfarande var fryst när du fryste om den kan du äta den. Så länge temperaturen är under noll kan inga bakterier föröka sig.


  Med vänlig hälsning

  Åsa R

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Din e-postadress visas aldrig för andra, bara ditt namn om vi lägger ut ditt inlägg i forumet.