Frysen trasig! - Hur kan maten räddas?
Hej, jag upptäckte att min frys fylld av olika produkter hade tappat kylan helt. Jag plockade ner sakerna i kassar och vissa upptinade, vissa halvtinade..och fick plats i min grannes frys med några saker som jag gärna vill rädda.
Så till min fråga...går det att äta även om det har blivit fryst igen och kan det vara farligt. Finns det någon tid som jag måste använda sakerna?
Det som fanns i frysen var:
- styckat halvt lamm
- styckat stora ekokycklingar
-färdiglagade produkter, kycklinggrytor tex
-mängder med svamppaket som jag i vissa fall stekt i lite fett andra helt torrstekta.
- ost
- gravad och rökt lax
stora räkor och andra skaldjur.
Så till min fråga...går det att äta även om det har blivit fryst igen och kan det vara farligt. Finns det någon tid som jag måste använda sakerna?
Det som fanns i frysen var:
- styckat halvt lamm
- styckat stora ekokycklingar
-färdiglagade produkter, kycklinggrytor tex
-mängder med svamppaket som jag i vissa fall stekt i lite fett andra helt torrstekta.
- ost
- gravad och rökt lax
stora räkor och andra skaldjur.
Följ inlägget
5
följare
skillnaden i hur man ska agera beror på den grad av upptining som livsmedlen har genomgått. Jag ska här försöka ge dig lite vägledning om hur du kan tänka och gå tillväga när frysen gått sönder:
Halvtinad/halvfrusen
Om maten är halvtinad/halvfrusen så kan du utgå från att temperaturen i livsmedlet är under noll grader. Då har inga bakterier kunnat föröka sig. Det går då bra att frysa om de halvfrusna matvarorna, men det är möjligt att det har blivit en liten kvalitetsförsämring. Halvtinad glass kan bli lite hård om den fryses om, men den är inte farlig att äta.
Tinat men kylskåpskallt
Om livsmedlen är helt tinade, men fortfarande kylskåpskalla, går förökningen av bakterier långsamt. Därför går det i de allra flesta fall bra att även ta hand om dessa livsmedel. Du kan frysa om åtminstone bröd/kakor även om de kan bli lite torra när man fryser om. Grönsaker och bär kan också frysas om, men konsistensen kan bli lös så det kan vara bra att använda grönsakerna i till exempel grytor och sylt. Färskvaror som fisk och kött blir möjligen för torra, så det kan vara bra att tillaga till en rätt och frysa ner den tillagade rätten.
Tinat och rumstempererat
Om maten är helt tinad och antagit rumstemperatur så kan bakterier ha hunnit föröka sig. Det gäller framför allt i livsmedel som innehåller mycket vatten och näring, till exempel skinka, färdigrätter, grönsaker, färsk fisk och kött. Då bör man vara lite försiktig, men där är tiden en viktig faktor. Har maten bara varit rumstempererad i någon timme har inte så mycket hunnit hända, men om det har gått ett halvt till ett dygn kan bakterier hunnit föröka sig en del.
Alla bakterier i mat är inte sjukdomsframkallande, men i vilket fall påverkas hållbarheten. Kakor och bröd är dock inga problem. Mat som varit rumstempererad under en kortare tid kan tillagas och frysas in efteråt.
Vi har information om detta på vår webb: Mat som tinat efter strömavbrott.
Med vänlig hälsning
Mvh Lena
tack för frågan.
Det är inte någon fara. Maten är fryst även vid - 8 grader. I det långa loppet är det bästa för kvaliteten på maten att frysen håller cirka - 18 grader, men maten blir inte farlig (inga mikroorganismer kan växa till) så länge frysen håller minusgrader.
Välkommen igen!
Jag har vildsvinskorv i frysen som jag råkade ställa utanför frysen i källaren stod där några timmar.
Korven var halvmjuk men kändes kall.
Frös om den men går den att använda.
Den är tillverkad av eget kött men i en korvfabrik.
Dör bakterierna om den tillagas?
Om vildsvinskorvarna hade tinat men fortfarande var kylda så bör det gå bra att äta dem eftersom inga bakterier hunnit växa till sig. I temperaturer under noll grader sker ingen tillväxt av bakterier och i kylskåpstemperaturer (upp till 8 grader) så sker bakterietillväxt mycket långsamt.
Med vänliga hälsningar
Maja
Om den smälta glassen ser, luktar och smakar bra går det att frysa den igen. Dock kommer konsistensen att bli annorlunda jämfört med när du köpte glassen.
Med vänlig hälsning
Till skillnad från exempelvis vanlig mjölk är yoghurt så pass surt att oönskade bakterier inte trivs särskilt bra. De behöver längre tid på sig att börja föröka sig och vissa förökar sig inte alls. Det troligaste är också att din yoghurt inte utsatts för rumstemperatur under hela natten utan snarare någon eller några timmar under morgontimmarna. Även om elen stängdes av mitt i natten blir det inte varmt på en gång. Det tar några timmar för temperaturen att stiga, särskilt om det finns en del kylvaror som kyler ner varandra och om dörren inte öppnas.
Om glassen fortfarande var fryst när du fryste om den kan du äta den. Så länge temperaturen är under noll kan inga bakterier föröka sig.
Med vänlig hälsning
Vår frys är lite dålig. Den visar på 6-7 minus
Köttfärs o kyckling känns fortfarande frysta men bröd o sådant är mjukt
Blir köttet dåligt snabbt när det endast är 6-7 minus ?
Mvh
Magnus
Om frysen håller en högre temperatur än -18 grader kommer de livsmedel som ligger i frysen jämförelsevis att ha en kortare hållbarhet, rent kvalitetsmässigt. Det kan till exempel innebära att fettet i köttfärsen förändras så det smakar härsket eller att kycklingen blir lite uttorkad av temperaturvariationerna.
Men så länge som köttfärsen och kycklingen håller sig frysta blir de inte hälsoskadliga. Det beror på att sjukdomsframkallande bakterier inte kan föröka sig i frysen.
Läsa mer
Här kan du läsa mer om att frysa mat.
med vänlig hälsning
Jag köpte lammfärs på rabatt för att frysa in. När jag kom hem såg jag en liten text om att färsen redan är frystinad och inte kan frysas om. Jag frös in ändå för att söka information i efterhand om varför det inte rekommenderas att frysas på nytt men hittar ingen tillförlitlig information. Vet kanske ni?
Det går att frysa om mat men tillverkaren kan inte garantera att det blir bra.
Försämrad kvalitet vid upprepad frysning
Den främsta anledningen till att det ibland står på förpackningen att den inte ska frysas om är att produkten får sämre kvalitet. När mat, till exempel kött, fryses in bildas små iskristaller inuti muskelcellerna. Det gör att en del muskelceller går sönder. När köttet tinas rinner vätskan från cellerna ut. Köttet blir alltså lite torrare än när det var färskt. Upprepas frysning/tining avgår mer vätska och köttet blir ännu torrare. Men det behöver inte vara farligt om upptining och förvaring sker på ett sätt att bakterier inte hinner börja föröka sig.
Upptining och förvaring
En annan aspekt är att tillverkaren inte har kontroll över hur köttet har tinats och förvarats hos konsumenten. För bästa hållbarhet och säkerhet bör fryst kött tina långsamt i kylen. I kylskåpet hinner inte bakterier växa till under upptiningen. Det finns även andra sätt men då bör köttet tillagas direkt. Om köttet inte ska tillagas på en gång bör det tinade köttet kylförvaras vid så låg temperatur som möjligt. Livsmedelsverket rekommenderar 4 grader.
Med vänlig hälsning,