Till senaste kommentaren

Frågor kring listeria - skivat pålägg och paté

Hej!
Jag har några frågor kring listeria. I era råd till gravida står det att när det gäller skivat köttpålägg och paté ska man äta sådant som varit förpackat i max en vecka.
Jag undrar dels vad som gäller för köttpålägg som inte är färdigskivat, tex korv, skinka eller bringa. Finns det några förhållningsregler kring sådant.
Sedan tänkte jag även fråga kring leverpastej, som ju brukar kategoriseras som en paté. Skall leverpastej också vara förpackat max en vecka? Är det någon skillnad på bredbar och skivbar leverpastej när det gäller risk för listeria?
Tack!
Gravid Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej
  Nej vi har inga särskilda råd om andra pålägg än skivat.

  Skivningen utgör ett riskmoment
  Det är själva skivningen som utgör en ökad risk för att pålägget ska förorenas med listeria. Om ett pålägg är på bit är sannolikheten därför betydligt lägre för att bakterien ska finnas där. Om du köper skivat pålägg över disk räknas dagen för inköp som förpackningsdag.

  Leverpastej förpackas när den är varm
  Det stämmer att leverpastej liknar paté i konsistensen. Men risken för listeria mycket liten när det gäller leverpastej. Det beror på att leverpajen förpackas när den är så varm att listeria inte överlever. Det finns med andra ord ingen möjlighet för listeria att förorena leverpastejen under tiden förpackningen är oöppnad.

  Förvara kallt 
  Om leverpastejen ändå skulle förorenas efter öppning så bromsas tillväxten om du har så kallt som möjligt i kylen. Livsmedelverket rekommenderar 4 grader som en lämplig kylskåpstemperatur.

  Faktagranskad januari 2020

  Med vänlig hälsning
  Åsa R
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.