Till senaste kommentaren

Listeria - förpackningsdatum - hållbarhetstid

Hej!
I råden kring listeria skriver ni att man ska vara noga med att kolla förpackningsdagen på tex. smörgåspålägg, rökt fisk. Hur ska det gå till när det inte är ett krav på att ange förpackningsdag utan frivilligt? Då måste man ju veta att produkten har tex. tre veckors hållbarhet för att kunna räkna ut att den är nyförpackad?
Josefine Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer


 • Hej
  Det stämmer att märkning med förpacknings- eller tillverkningsdag inte är obligatoriskt enligt lagstiftningen. Många tillverkare av exempelvis smörgåspålägg och rökt/gravad fisk väljer ändå att frivilligt märka livsmedel med en sådan uppgift, men långt ifrån alla.

  Försvårande omständighet 

  Det är en försvårande omständighet för konsumenterna eftersom de då inte kan avgöra hur länge sedan en produkt förpackades. Trots det anser Livsmedelverket att råd om att äta vissa chark- och fiskprodukter upp till en vecka efter förpackningsdag är till nytta för konsumenten i de fall det är möjligt. Alternativet hade varit att ge råd om att helt avstå från alla dessa produkter eller att alltid äta dem upphettade.

  Hållbarhetstiden varierar mellan produkter och fabrikat
  Det finns ingen standardiserad hållbarhetstid för specifika livsmedel utan enligt EU-regler om märkning är det upp till tillverkaren att bestämma hållbarhetstidens längd. Det beror på att det är tillverkaren som bäst vet vilka särskilda egenskaper en viss produkt har, dvs hur den har tillverkats, förpackats, avsedd att användas osv. Därför kan hållbarhetstiden variera mellan olika produkter och olika fabrikat av exempelvis smörgåspålägg och rökt/gravad fisk. Det går alltså inte alltid att "räkna baklänges" utifrån utgångsdatum.

  Vad kan man göra när förpackningsdag saknas?
  I de fall förpacknings/tillverkningsdag saknas går det alltså inte att avgöra åldern på en produkt. Personer som tillhör riskgrupp för listeria kan då antingen avstå, välja en annan produkt eller äta produkten upphettad i en varm maträtt.

  med vänlig hälsning
  Åsa R
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.