Frågor kring listeria - skivat pålägg samt paté
Hej!
Jag har några frågor kring listeria. I era råd till gravida står det att när det gäller skivat köttpålägg och paté ska man äta sådant som varit förpackat i max en vecka.
Jag undrar dels vad som gäller för köttpålägg som inte är färdigskivat, tex korv, skinka eller bringa. Finns det några förhållningsregler kring sådant.
Sedan tänkte jag även fråga kring leverpastej, som ju brukar kategoriseras som en paté. Skall leverpastej också vara förpackat max en vecka? Är det någon skillnad på bredbar och skivbar leverpastej när det gäller risk för listeria?
Tack!
Jag har några frågor kring listeria. I era råd till gravida står det att när det gäller skivat köttpålägg och paté ska man äta sådant som varit förpackat i max en vecka.
Jag undrar dels vad som gäller för köttpålägg som inte är färdigskivat, tex korv, skinka eller bringa. Finns det några förhållningsregler kring sådant.
Sedan tänkte jag även fråga kring leverpastej, som ju brukar kategoriseras som en paté. Skall leverpastej också vara förpackat max en vecka? Är det någon skillnad på bredbar och skivbar leverpastej när det gäller risk för listeria?
Tack!
Följ inlägget
2
följare
Nej vi har inga särskilda råd om andra pålägg än skivat.
Skivningen utgör ett riskmoment
Det är själva skivningen som utgör en ökad risk för att pålägget ska förorenas med listeria. Om ett pålägg är på bit är sannolikheten därför betydligt lägre för att bakterien ska finnas där. Om du köper skivat pålägg över disk räknas dagen för inköp som förpackningsdag.
Leverpastej förpackas när den är varm
Det stämmer att leverpastej liknar paté i konsistensen. Men risken för listeria mycket liten när det gäller leverpastej. Det beror på att leverpajen förpackas när den är så varm att listeria inte överlever. Det finns med andra ord ingen möjlighet för listeria att förorena leverpastejen under tiden förpackningen är oöppnad.
Förvara kallt
Om leverpastejen ändå skulle förorenas efter öppning så bromsas tillväxten om du har så kallt som möjligt i kylen. Livsmedelverket rekommenderar 4 grader som en lämplig kylskåpstemperatur.
Med vänlig hälsning
Ja, det går bra att äta bredbar leverpastej när du är gravid. Det är bra mat för dig när du är gravid eftersom det är en källa till järn.
Risken för skadliga bakterier som listeriabakterier är försumbar eftersom leverpastej i ask är varm när den förpackas.
Leverpastej innehåller inte så mycket lever att det blir skadliga halter av A-vitamin för fostret.
Med vänlig hälsning
Jag undrar hur man ska veta förpackningsdagen på skinka/kalkon pålägg köpt från kyldisk i mataffär. Jag kan endast läsa bästföre datum. Har ni något råd?
tack för frågan.
Det här är ett problem, eftersom tillverkarna inte måste skriva ut förpackningsdatum. Det enda du kan göra är att höra av dig till tillverkaren och fråga.
Här får du mer bakgrundsinformation: Listeria - förpackningsdatum - hållbarhetstid
Vänliga hälsningar och välkommen igen!
Är det säkert att äta SKIVBAR leverpastej?
Ja, det går bra för gravida att äta skivbar leverpastej under hållbarhetstiden. Den räknas som en charkprodukt på bit. När du skivar upp den allt eftersom är det inte samma risk som skivning på en tillverkningsanläggning.
Med vänlig hälsning,