Till senaste kommentaren

När krävs märkning med förvaringsanvisning?

I förordning (EU) nr 1169-2011 står det i artikel 25 om förvaringsvillkor att: "Om ett livsmedel kräver särskilda förvarings- eller användningsvillkor ska dessa anges." Jag läser också i Livsmedelsverkets vägledning till förordningen om denna artikel, men hittar inte svar till min fråga som rör vad som anses som "särskilda". Om ett livsmedel ska förvaras torrt i normal rumstemperatur eller torrt i 2-20 C (vilket egentligen innebär samma sak), anses detta som särskilda förvaringsanvisningar? Om man på dessa livsmedel skulle utesluta förvaringsvillkor, är det fel då? Saknas förvaringsanvisning antar man ju att det inte kräver någon särskild förvaring, utan man har det i rumstemperatur, då behöver man väl inte skriva det?

Kommentarer

  • Hej,

    ja, om det är viktigt för ett livsmedels hållbarhet att det förvaras torrt, exempelvis, så kan det anses vara en särskild förvaringsanvisning som ska anges.

    Att ett livsmedel ska förvaras i rumstemperatur borde däremot inte, i de flesta fall, vara exempel på en särskild förvaringsanvisning som behöver anges.

Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.