Välkommen!
Om du söker här i forumet kanske du har hjälp av våra tidigare svar på liknande frågor. Sök också gärna på vår webb.
Alla frågor hanteras säkert i vårt system. När du får ett svar innehåller det en länk. Den länken är det bara du som kan nå. För att någon annan ska kunna se svaret krävs att vi aktivt lagt ut det synligt i forumet.
Skulle vi välja att synliggöra din fråga för andra, tar vi först bort personliga uppgifter. Andra kan då inte se vem frågan kommer från. Det är bra om du också tänker på att inte ange uppgifter i själva frågan som skulle kunna kopplas just till dig.
Läs mer i vår policy nedan.
Alla ska må bra av maten - nu och i framtiden
När man pratar om smördeg, är det degens egenskaper man menar. Smördeg har i Sverige traditionellt tillverkats även av annat fett än smör, det finns bevis på detta i receptböcker från första halvan av 1900-talet. Anledningen var dels att få en mer lätthanterlig produkt, dels att mjölkfett periodvis varit en bristvara.
Mot bakgrund av att även margarin använts för att göra smördeg i Sverige, ansökte vi i samband med medlemskapet i EG år 1995 om ett undantag från den aktuella EU-lagstiftningen för att "smördeg" även utan smör ska få säljas i Sverige. (Enligt EU-lagstiftningen är bl.a. termerna smör, ost och yoghurt annars tillåtna att användas endast för mjölkprodukter.)
Av bilaga I till EU-kommissionens beslut 2010/791/EU framgår de undantag som beviljats för Sverige och andra medlemsstater.
Svaret kvalitetsgranskat 23 januari 2019.