Till senaste kommentaren

Är chiafrön olämpliga att servera i skola på grund av att de kan orsaka allergi?

Hej, jobbar i skola och funderade på att servera chiafrön som näringstillskott i t ex saftsoppa men började fundera över riskerna för elever som är allergiska mot nötter, frön m m. Hittar ingen info i ämnet, kanske just för att livsmedlet är så "nytt" (för oss svenskar). Är det bäst att helt avstå från att servera chiafrön i skolan tills vi vet mer?
Mvh

(Uppdaterad )

Kommentarer

 • Hej Robert,
  Tack för din fråga.

  Det går bra att servera chiafrön i skolan.

  Nytt livsmedel
  Chiafrön räknas till så kallade ”nya livsmedel”, alltså sådana som inte har ätits i större utsträckning inom EU före 1997. Dessa livsmedel måste säkerhetsvärderas innan de får säljas eller utskänkas till allmänheten. Det är för att vi ska vara säkra på att vi inte får i oss mat som kan skada hälsan eller har sämre näringsmässigt innehåll. Mer om nya livsmedel kan du läsa på vår webb.

  Tillåten användning av chiafrö
  Chiafrön har säkerhetsvärderats och godkänts av den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten, Efsa. I sin bedömning säger Efsa att informationen om giftigheten hos chiafrön är begränsad, men att erfarenhet från tidigare och nuvarande användning stärker synen att chiafrön kan användas i små mängder utan negativ effekt på hälsan. Exempel på användning av chiafrön som är godkänd är i lösvikt, i frukt-/nöt-/fröblandningar, högst 5 % i bröd och högst 10% i bakverk och frukostcerealier.

  I Efsas bedömning har man tittat på effekten av just dessa halter (det vill säga mindre mängder) eftersom frågeställningen har gällt det. Efsa anger att mängder upp till 50 g/dag inte har rapporterats innebära risker. Dock har alltså större mängder inte studerats.
  Länk till Efsas bedömning från 2019

  Låg risk gällande allergenicitet
  När det gäller allergi är chiafrön inte släkt med några nötter eller med baljväxter som till exempel soja. Chiafrön (Salvia hispanica) tillhör Lamiaceae-släktet vilket även mynta, timjan, oregano och salvia gör. Det finns bara några enstaka fallbeskrivningar av allergiska reaktioner mot chiafrön, vilket tyder på att allergi mot chiafrön är ovanligt.

  Näring i chiafrö
  Chiafrön är rika på omega-3 och fibrer, och bidrar även med mineraler som exempelvis selen, järn och kalcium.

  Många andra fröer är också rika på dessa näringsämnen.

  Hoppas att du har nytta av svaret!
  Med vänliga hälsningar
  (Uppdaterad )
 • Har läst någonstans att chiafröns näring inte ta upp av kroppen pga skalet, dvs det kommer ut helt via faeces? Är väl samma som för linfrön (om de inte är krossade).

  Isåfall, vad är nyttan att ha med dem i olika recept, som frukostbowl, chiapuddingar osv.
  Anna
 • Hej Anna,
  tack för din fråga.

  Det stämmer att näringen i chiafrön inte tas upp från hela frön eftersom kroppen inte kan bryta ner skalet. Men liksom alla frön bildar chiafrön ett geléhölje när de får stå i vätska, till exempel vatten eller yoghurt. Det kan underlätta tarmens arbete och motverka trög mage. När du äter blötlagda frön kommer du också att tugga sönder en del och ur dessa kan kroppen ta upp energi och näring.

  Välkommen igen om du har fler frågor!
  Bettina

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Din e-postadress visas aldrig för andra, bara ditt namn om vi lägger ut ditt inlägg i forumet.