Till senaste kommentaren

Är chiafrön olämpliga att servera i skola på grund av att de kan orsaka allergi?

Hej, jobbar i skola och funderade på att servera chiafrön som näringstillskott i t ex saftsoppa men började fundera över riskerna för elever som är allergiska mot nötter, frön m m. Hittar ingen info i ämnet, kanske just för att livsmedlet är så "nytt" (för oss svenskar). Är det bäst att helt avstå från att servera chiafrön i skolan tills vi vet mer?
Mvh

Kommentarer

 • Hej Robert,
  Tack för din fråga. Det korta svaret är att jag tycker att du bör hoppa över att tillsätta chiafrön till skolbarnens mat. Det är bara viss användning av chiafrön som är godkänd enligt lagstiftningen och chiafrön tillför inte något som barnen inte kan få i sig på annat sätt. Kanske kan du till en början byta ut den söta saftsoppan mot något mer näringsrikt, till exempel mjölk och fullkornsflingor?

  Nytt livsmedel
  Chiafrön räknas till så kallade ”nya livsmedel”, alltså sådana som inte har ätits i större utsträckning inom EU före 1997. Dessa livsmedel måste säkerhetsvärderas innan de får säljas eller utskänkas till allmänheten. Det är för att vi ska vara säkra på att vi inte får i oss mat som kan skada hälsan eller har sämre näringsmässigt innehåll. Mer om nya livsmedel kan du läsa på vår webb.

  Tillåten användning av chiafrö
  Chiafrön har säkerhetsvärderats och godkänts av den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten, Efsa. I sin bedömning säger Efsa att informationen om giftigheten hos chiafrön är begränsad, men att erfarenhet från tidigare och nuvarande användning stärker synen att chiafrön kan användas i små mängder utan negativ effekt på hälsan. Exempel på användning av chiafrön som är godkänd är i lösvikt, i frukt-/nöt-/fröblandningar, högst 5 % i bröd och högst 10% i bakverk och frukostcerealier.

  Osäkerhet gällande allergenicitet
  När det gäller allergi är chiafrön inte släkt med några nötter eller med baljväxter som till exempel soja. Chiafrön (Salvia hispanica) tillhör Lamiaceae-släktet vilket även mynta, timjan, oregano och salvia gör. Att nötallergiker skulle korsreagera mot chiafrön är därför inte särskilt troligt. Det finns bara några enstaka fallbeskrivningar av allergiska reaktioner mot chiafrön, vilket tyder på att allergi mot chiafrön är extremt ovanligt.

  Näring i chiafrö
  Näringsmässigt är chiafrön inte nödvändiga för att skolbarnen ska få i sig de näringsämnen som de behöver. Chiafrön är inte nyttigare än andra frön, såsom pumpa, solros och sesam. De innehåller nyttiga fibrer, men det finns många andra fiberkällor, t.ex. knäckebröd, havregrynsgröt, fullkornsflingor/bröd/pasta. Det brukar också talas om att chiafrön innehåller bra fetter, men det är tveksamt om fetter från hela chiafrön kan tas upp av kroppen. Bra fetter finns även i till exempel rapsolja, olivolja, fet fisk och nötter.

  Hoppas att du har nytta av svaret!
  Med vänliga hälsningar
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.