Bordsmargarin i förskolan?

Hej!
Hur ska man tänka kring val av bordsmargarin till förskola? Vi har nyligen bytt från ekologisk bregott till ekologisk flora på vår förskola men fått starka reaktioner. Vi valde flora för att det innehåller fleromättade fetter och för att det kändes bättre att välja ett vegetabiliskt margarin ur miljösynpunkt. Hur ska man tänka kring kokos och Shea som är ingredienser i ekologisk flora? Bör man undvika det för att det är en produkt från nötter? Vilket bordsmargarin är bästa alternativet ur hälsa- och miljöskäl?
Matilda Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Matilda och tack för din fråga!

  Livsmedelsverket rekommenderar att man byter till nyttiga matfetter
  I riktlinjerna för förskola och skola så rekommenderar vi att man serverar nyttiga matfetter som är berikade med D-vitamin till barnen. Barn behöver fett, men rätt sorts fett! Oljor och andra Nyckelhålsmärkta matfetter innehåller omättade fetter som många barn behöver äta mer av. Även fetare varianter med stor andel omättat fett får märkas med Nyckelhålet och dessa anser Livsmedelsverket är nyttiga fetter och därmed de bästa valet för hälsan. Om man även vill väga in miljömässiga aspekter i sitt val så kan man läsa mer på Livsmedelsverkets webbsidor om Miljösmarta matval/Matfetter.

  Förskolor och skolor får hitta sitt sätt
  I våra råd så nämner vi varken specifika margarinsorter eller matfettsblandningar. Vi kan och ska inte rekommendera en särskild produkt.
  En skola som vill använda ett smörbaserat matfett kan ändå få till en bra helhet och fettkvalitet, exempelvis genom att minska ner på mängden feta chark- och mejerivaror och öka mängden fisk och rapsolja. Läs gärna Måltidsbloggens inlägg Dags att sluta fett-fred. Där står bland annat att Livsmedelsverkets råd handlar om mycket mer än vad barnen ska ha på smörgåsen.

  "Vi är tydliga i våra råd att det finns många olika alternativa fetter att använda i skolan och förskolan eftersom det är helheten som räknas. Det innebär alltså att det går att följa våra råd även om man serverar ett matfett innehållande smör på brödet. Genom att vara så öppna i vår rekommendation hoppas vi att kommuner, skolor och förskolor kan hitta en bra lösning som de allra flesta kan acceptera och lägga krutet på andra frågor."

  Inga avrådan mot kokos eller Shea
  Vi har inga kunskapsunderlag som i dagsläget får oss att avråda från exempelvis sheasmör/sheaolja som ingrediens som kan serveras i förskolor och skolor.

  Hoppas att detta besvarade din fråga!
  Du är välkommen tillbaka med fler frågor eller funderingar som du kan tänkas ha.

  Vänliga hälsningar
  Nationellt kompetenscentrum för måltider i vård, skola och omsorg
  Ulrika B
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.