Till senaste kommentaren

Märkning av bockhornsklöver i ingrediensförteckning

Sitter med en produkt där man har skrivit i bockhornsklöver med VERSALER i ingrediensfältet. Min fråga, detta är väl ingen allergen man ska markera på det viset (vet att den kan påverka eftersom det är en baljväxt) men den tillhör väl inte de 14 livsmedelsgrupper som ska redovisas på särskilt sätt?
Om man nu inte ska märka den så här, har man rätt att göra det eller är det felaktigt gjort ?
Jag undrar eftersom det kan bli luddigt att föra informationen vidare om man kan ta egna beslut i gråzonerna, hade i så fall varit enklare att ha ``Baljväxt`` som samlingsnamn och inte delat upp den gruppen.
Mikael Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hejsan!

  Information om allergener i märkningen
  Det är endast de ingredienser som är allergener enligt bilaga II informationsförordningen (EU) nr 1169/2011 som får markeras extra på något sätt i ingrediensförteckningen. Eftersom bockhornsklöver inte finns med på den listan, får den inte markeras på något extra sätt i ingrediensförteckningen.

  Namn på ingredienser och kategorier av ingredienser
  När det gäller sammanslagning av ingredienser i ingrediensförteckningen till kategorier, så är det endast de kategoribeteckningar som står i bilaga VII, del B som får stå som kategorier. Lagstödet för detta finns i artikel 18.4. Grundregeln för ingredienser är att de ska anges med sina namn i ingrediensförteckningen, se artikel 17 och 18.2. Hänvisningarna är till informationsförordningen, se länken ovan.

  Svaret är kvalitetsgranskat 18 februari 2019.
  Anna
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.