Vad får honung heta?

Hej! Ställer mig undrande till den ibland förekommande benämningen "råhonung" eller "rå" honung? Läser jag regelverket för honung och godkända benämningar på honung så tolkar jag det som att "råhonung" eller "rå" honung är ett ej godkänt begrepp. Kan man kalla honung för "rå" över huvud taget? Tolkar det som om all honung är rå, då det i annat fall ej ens får kallas honung? Kan ni förtydliga vad som gäller i frågan?

Kommentarer

  • Hej!

    Det är sant att framställningen och märkningen av honung är rätt så strikt reglerat. Honung får inte värmas upp och fortfarande säljas som honung. Om honung värmts upp blir det bagerihonung.

    Honung är en föreskriven beteckning. Utrymmet att lägga till säljande uttryck på livsmedel med sådana beteckningar är väldigt begränsat, eftersom det i själva standarden, lagstiftningen, redan reglerar såväl innehåll, framställningsmetod samt märkning.

    Läs gärna mer på vår webbplats om Honung. Längst ner på den sidan hittar du en länk till informationen Märkning av konsumentförpackning.

    Vänligen,
    Anna
    (Uppdaterad )
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.