Bäst före datum - gravid

hej! Hur ska man tänka på bäst-före datum när man är gravid?

tack på förhand.
Jenny

Kommentarer

  • Hej Jenny!

    De allra flesta livsmedel kan man äta under hela hållbarhetstiden (och även till och med längre) när man är gravid. Det gäller till exempel alla torrvaror som mjöl, socker, pasta, ris och mejerivaror som mjölk, smör, filmjölk.  Så länge dessa produkter ser, luktar och smakar bra, kan man äta dem.

    Som gravid finns det dock några typer av livsmedel som man bör vara försiktig med att äta eller att helt avstå från att äta.

    Några produkter som man som gravid kan äta om de är nyförpackade, det vill säga att det högst har gått 1 vecka från att de förpackats, är skivat köttpålägg och rökt och gravad fisk.

    På vår webbplats har vi råd till gravida där vi samlat sådant som gravida särskilt behöver tänka på. I vår snabbguide "Fråga Liv" för gravida kan man också skriva in olika livsmedelsprodukter och snabbt få svar på om de går bra att äta även när man är gravid.

    Välkommen tillbaka om du har fler frågor!
    Christina L
  • Hej !
    Jag är gravid och undrar ,hur länge är hållbarheten för en öppnad remouladsås på flaska?

    Är det hållbarheten på flaskan som gäller ?

    Med vänlig hälsning,
    Meri

    Meri
  • Hej
    Hållbarhetsdatumet, i det här fallet bäst-före datum, gäller oöppnad förpackning.

    Information på förpackningen
    På förpackningen/flaskan ska det finnas information om hur produkten ska förvaras efter det att den öppnats. Ibland, dock inte alltid, brukar det också stå ungefärlig hållbarhetstid efter öppnandet. Står det inget föreslår jag att du kontaktar tillverkaren och frågar. Det ska stå kontaktuppgifter på förpackningen.

    Listeria trivs inte i remouladsås
    Köpt remouladsås är dock ingen riskprodukt med avseende på listeria. De är för sur för att bakterien ska trivas och brukar även innehålla konserveringsmedel.

    Med vänlig hälsning
    Åsa R
  • Kan man äta kycklingbacon på bäst före datumet?
    Mvh
    Jenny
  • Hej Jenny,
    det går bra att äta kycklingbacon på bäst-föredatumet. Den innehåller bland annat mycket salt och det bidrar till att den håller sig säker länge, även för gravida.


    Ingela
  • Undrar hur försiktig man ska vara kring bäst före datum på mejeriprodukter. Kan man äta creme fraiche som gick ut dagen innan? Den har vart öppnad i 2 dagar.
    Gravid i vecka 30.


    Hälsningar andrea
    Andrea
  • Hej Andrea,
    tack för frågan.

    Mejerivaror som creme fraiche, mjölk, smör, filmjölk kan man äta även som gravid så länge de ser ok ut, och smakar och luktar som vanligt.

    Vänliga hälsningar
    Ingela
  • Hej, jag har använt två matskedar vetemjöl i en sås som jag har gjort. Vetemjölet gick ut 5 månader sedan, den ser helt okej ut. Kan jag som är gravid äta av såsen eller bör jag slänga?
    Natalia
  • Hej Natalia, tack för din fråga!

    Om mjölet fortfarande verkar okej så kan du äta av det.

    Mjöl kan härskna om det förvaras för länge. Härsket mjöl kan göra att det smakar illa, men om det har förvarats torrt och inte möglat är det inte farligt att äta.

    Vänliga hälsningar
    Maja
  • Frysta grönsaker, jag antar att även de går fint att äta efter bäst före datumet (fryst som tillagas i ugn innan de äts, har alltså inte förvarats tinade i kylskåp innan)?
    Sandra
  • Hej Sandra!

    Ja det stämmer. Grönsakerna blir inte hälsofarliga om de förvaras länge i frysen. De kan dock försämras kvalitetsmässigt.

    Här finns mer att läsa om det: Hur länge håller varor i frysen?
    Maja
  • Hur länge kan man äta av till exempel en öppnad burk med jordnötssmör? Mvh Mikaela
    Mikaela
  • Hej Mikaela!

    Så länge jordnötssmöret ser ut som det ska och luktar och smakar som vanligt så är det okej att äta.

    Vänliga hälsningar
    Maja
  • Listeria trivs väl inte i sura livsmedel som t.ex fil/filmjölk? Det blir väl endast surt när de blir dåligt?
    Ann
  • Hej Ann!

    Det stämmer, eftersom flytande mjölkprodukter som fil, yoghurt och creme fraiche är syrade är listeria inget problem.

    Med vänlig hälsning
    Catarina
  • Är det samma med pastöriserad grädde? Matlagnings och visp? Inge problem med listeria?
    L
  • Hej
    Pastöriserad grädde, matlagningsgrädde och vanliljvisp är inte syrade. Men vad Livsmedelsverket känner till har dessa produkter inte orsakat några fall av listeriainfektion.
    Produkterna värmebehandlas under tillverkningen och fram till att grädden/vaniljvispen ska fyllas i förpackningarna transporteras de i slutna system. Det gör att risken för förorening med bakterier är låg.

    Med vänlig hälsning
    Åsa R
  • Det är alltså utifrån vad jag läst här ovan ingen som helst fara att som gravid äta fil/filmjölk även efter utgångsdatum så länge det smakar, ser ut och luktar som det ska? Jag åt nu på morgonen lite filmjölk som varit öppnad och som gick ut 1:a/2:a maj men som smakade, luktade och såg ut som vanligt  😀
    Ebba
  • Hej Ebba, du har uppfattat det helt rätt. Det går bra även för gravida att titta, lukta och smaka på exempelvis filmjölk.

    Vänliga hälsningar
    Ingela
  • Hur är det med utgånget havregryn? Bäst före datum för 2 månader sedan, har inte känt någon konstig lukt eller färg. Går det äta?
    Frida
  • Hej
    Ja, om havregrynen smakar bra och inte är fuktiga, klumpiga eller har möglat går det bra att äta dem även om de har passerat bäst före datum med ett par månader.

    Med vänlig hälsning,
    Åsa R
  • Går det bra att äta kryddor efter bäst före datum som gravid? T.ex. svartpeppar som gick ut 20-08-2023.
    Anna
  • Hej Anna!

    Ja, det går bra. Så länge torkade kryddor ser, luktar och smakar bra, kan man äta dem.

    Med vänlig hälsning
    Catarina
  • Hej!
    Jag är gravid och åt en fryst thaibox låda som gick ut 230325, såg detta först efteråt. Är det någon fara?
    Matilda
  • Hej Matilda!

    Tack för din fråga!

    Nej, det är inte hälsofarligt. Mat blir inte farlig av bakterier, jäst- och mögelsvampar när den ligger i frysen. Det beror på att de inte kan föröka sig. De dör inte, men frysningen gör att de går över till ett vilostadium. Även om maten i frysen inte blir farlig oavsett hur länge den ligger där, så försämras gradvis dess kvalitet. Det är smak, lukt, färg och konsistens som försämras med tiden.

     Med vänlig hälsning
    Catarina
  • Hej, jag råkade dricka proviva blåbärsjuice 3 dagar efter bäst före-datum. Finns det någon risk för listeria i den? Som jag förstått så är produkten pastöriserad.
    Jennie
  • Hej Jennie!

    Nej, det finns ingen risk för listeria i blåbärsjuice. Den är för sur för att listeria ska trivas.

    Med vänlig hälsning
    Catarina
  • Hej!
    Vad gäller för mat som lagas i hemmet och därefter förvaras i kylskåp, ska man tänka på att äta upp det inom ett visst antal dagar?
    Jag värmde nänligen upp lite halloumipasta i mikron som förvarats i kylen cirka 4 dagar, tänkte inte på att det kanske är för många antal dagar förrän efter den hade ätits. 

    Tack för svar på förhand!
    Anna
  • Hej!
    Tack för din fråga.
    Fyra dagar i kylen är inga problem.
    Livsmedelsverket har inga specifika råd om matrester till gravida. Samma råd gäller för gravida som för andra. Om du har kallt i ditt kylskåp, helst 4 grader, kan du förvara dina matrester flera dagar upp till en vecka i kylen.

    Med vänlig hälsning,
    Åsa R
  • Ägg som gick ut igår 16 januari som ska användas i  bakning, kan man äta det?
    Nora
  • Hej!
    Ja, det går bra att använda ägg som passerat bäst före datum till bakning.

    Ägg är bra på det sättet att du märker när de blir för gamla för då luktar de väldigt illa. Ett tips till bakningen om du är osäker på om äggen är ok eller inte är att knäcka dem en och en i en separat skål innan du häller dem i baksmeten.

    Med vänlig hälsning
    Åsa R
  • Hej. Jag är gravid i v.37 och jag har råkat äta smörgåspålägg i form av kalkon. Kalkonen hade varit utgången i 18 dagar när jag åt den. Smakade lite surt, men tänkte inte på det så mycket (Har tappat mestadels av min lukt och smak pga Covid). Började må illa 3 timmar efter att jag åt kalkonen, spydde senare på kvällen. Följande två dagarna mådde jag illa med diarré, men ingen kräkning. Kunde inte äta under dessa dagar heller. Och nu i skrivande stund (dag3) har jag mått bra och har kunnit äta, men runt 16 idag började jag må illa igen. Och nu kl 20:30 spydde jag igen. Illamåendet sitter i övre delen av magen
    Tack för svar mvh Paulina 

    Paulina
  • Hej! Kan man som gravid äta nötfärs på datumet för sista förbrukningsdag? Jag gjorde nämligen det idag. Stekte upp den ordentligt och den både luktade och smakade som vanligt. Men nu är jag lite orolig att jag kan ha fått i mig något farligt för bebisen.

    Linnea
  • Hej!
    Du har inte fått i dig något skadligt för bebisen. Det går bra att äta köttfärs som inte har passerat sista förbrukningsdag, vilket den inte gjort i ditt fall.

    Köttfärs bör alltid genomstekas. Det rådet gäller alla, inte bara gravida.

    Med vänlig hälsning
    Åsa R
  • Hej, har läst lite blandat om bladspenat.
    Det är en väldigt kort hållbarhet på påsen man köper men är det ok att äta efter utgångsdatumet om den fortfarande ser fin ut och inte luktar konstigt?
    Förutsatt att det ligger i kylen hela tiden och äta kall som en sallad sen.
    Amanda
  • Hej
    Livsmedelsverket har inga särskilda råd om att gravida ska avstå från att äta bladgrönsaker som exempelvis spenat efter bäst före dag är passerad.

    Bladgrönsaker som är förpackade i påse har kort hållbarhet. Men om du har förvarat dem i en lägre temperatur (ej frys) än det som anges på påsen kan de dock vara fina även efter bäst före dagen. Det beror bland annat på att bladen inte vissnar lika snabbt när temperaturen är låg och att de bakterier som finns naturligt på bladen inte förökar sig så snabbt.

    Med vänlig hälsning
    Åsa R
  • Hej!

    Vi tänkte baka bröd med grahamsmjöl som var oöppnad. Vi ser nu dock att grahamsmjöl gick ut 2023-03-10. Vi tycker att det luktar och att det ser okej ut när vi hällt ut det i en glasskål. Inga kryp eller mögel.

    Är det ok att använda eller är det bäst att avstå mjölet helt?
    EO
  • Hej och tack för din fråga!

    Ni kan använda titta, lukta och smaka för att avgöra om det går bra att använda mjölet.Torrvaror, som exempelvis mjöl, har lång hållbarhet och kan användas långt efter passerat bäst före-datum. En torrvara blir inte farlig när den blir gammal, däremot kan fettet i till exempel mjöl härskna vilket gör att det smakar illa.

    Förvara maten rätt (livsmedelsverket.se)

    Med vänlig hälsning
    Catarina

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Din e-postadress visas aldrig för andra, bara ditt namn om vi lägger ut ditt inlägg i forumet.